V Slovenskom raji utrpelo iba ročné dieťa ťažký úraz hlavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Posledná rozlúčka so záchranármi, ktorí zahynuli v Slovenskom raji
Záchranársky vrtuľník počas poslednej rozlúčky so záchranármi, ktorá sa konala v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie. Štyria záchranári, 44- ročný pilot vrtuľníka Ľubomír Majerčák, 34-ročný letecký záchranár Martin Svitana, 45-ročný lekára Marek Rigda a 37-ročný náčelníka Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský, zahynuli v piatok 17. júla pri leteckej tragédii v Slovenskom raji. Poprad, 23. júl 2015. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 3. septembra (WebNoviny.sk) – Ročné dievčatko v sobotu pred poludním utrpelo ťažký úraz hlavy v Slovenskom raji. Ako informovala Horská záchranná služba, k zraneniu došlo v oblasti Misových vodopádov v Suchej Belej. Horským záchranárom pri zásahu pomáhali aj leteckí záchranári.

„Nakoľko v danej oblasti je zlý signál, nepodarilo sa operátorovi Horskej záchrannej služby (HZS) zistiť nič bližšie. O súčinnosť bola okamžite požiadaná Vrtuľníková záchranná zdravotná služba (VZZS) z Popradu a súčasne odišli na Podlesok a do rokliny Suchá Belá aj záchranári HZS z Čingova,“ informovali záchranári. Pri Misových vodopádoch sa však podľa ich slov zranené dieťa nepodarilo nájsť.

Posádka VZZS preto preletela celú roklinu a zo vzduchu sa snažila lokalizovať miesto, na ktorom došlo k úrazu. Medzitým sa na tiesňovú linku HZS 18 300 dovolal iný turista a nahlásil GPS súradnice miesta nehody a informácie o stave dieťaťa.

Po lokalizovaní miesta úrazu k dieťaťu pomocou palubného žeriava spustili z vrtuľníka horského záchranára spolu s lekárkou. Dievčatku následne poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a po zabezpečení základných životných funkcií bolo vo vážnom stave pozemne transportované na Malú Poľanu, kde ho bolo možne naložiť na palubu vrtuľníka. Následne bolo letecky transportované do nemocnice v Poprade.

Na Martinských holiach v sobotu zase horskí záchranári pomáhali 45-ročnému turistovi z Českej republiky. Toho zo zlomeným členkom previezli do nemocnice v Martine

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia