Vyučovanie jazykov národnostných menšín bude posilnené

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 4. septembra (WebNoviny.sk) – Základné školy s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny budú môcť od nového školského roka vyučovať viac hodín v predmete jazyk národnostnej menšiny a literatúra.

V prvom ročníku sa zvýši počet vyučovacích hodín z päť na osem. Novinkou je tiež zavedenie ďalšej voliteľnej hodiny v štvrtom ročníku. Zmeny prináša dodatok k inovovanému Štátnemu vzdelávaciemu programu pre primárne vzdelávanie – Rámcový učebný plán ZŠ s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny s platnosťou od 1. septembra začínajúc prvým a druhým ročníkom. Informovalo o tom ministerstvo školstva na svojej internetovej stránke.

Ministerstvo školstva schválilo dodatok 25. augusta. V praxi to znamená, že už v novom školskom roku si školy s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny môžu vybrať z dvoch rámcových učebných plánov. Na výber majú pôvodný, ktorý platí od 1. septembra 2015, a inovovaný s dodatkom, ktorý platí od 1. septembra tohto roku.

Štátny tajomník na ministerstve školstva Peter Krajňák (Most-Híd) už začiatkom júna v rozhovore pre agentúru SITA upozorňoval na rozdiel v počte hodín vyučovacieho jazyka v školách s vyučovacím jazykom slovenským a s vyučovacím jazykom národnostných menšín.

V školách s vyučovacím jazykom slovenským bola týždenná dotácia za prvé štyri ročníky základnej školy 31 vyučovacích hodín slovenského jazyka a literatúry. V základných školách s vyučovacím jazykom národnostných menšín však bola od prvého po štvrtý ročník týždenná dotácia na vyučovací jazyk a literatúru iba 21 vyučovacích hodín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať