Neexistuje nič a nikto v Smere, kto má imunitu, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico, Robert Kaliňák
Zľava: Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 10. septembra (WebNoviny.sk) – Minister vnútra Robert Kaliňák má dôveru predsedu Smeru-SD a premiéra Roberta Fica.

Neporušil žiadny zákon, neurobil žiadne rozhodnutia, ani krok, ktorý by mňa nútil k rozhodnutiu stiahnuť Roberta Kaliňáka z pozície ministra vnútra,“ povedal v dnešnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) – Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko predseda Smeru-SD a predseda vlády Robert Fico. Upozornil, že v Smere platí politická kultúra, podľa ktorej, ak sa dokáže, že niekto zlyhal, tak musí odísť. „Neexistuje nič a nikto v Smere, ktorý by mal imunitu voči tejto politickej kultúre. Ak sa ukáže, že niekto zlyhá, pôjde preč a toto vie aj Robert Kaliňák veľmi dobre,“ konštatoval v relácii premiér ku kauze Bašternák.

Vyšetrovatelia sú procesne nezávislí

Snaha opozície odvolať ministra vnútra pre kauzu Bašternák podľa Roberta Fica súvisí s tým, že po marcových „parlamentných voľbách došlo k takému sklamaniu v radoch opozície, že nebola schopná zostaviť vládu, že toto sklamanie prešlo do zúrivosti a keď robíte politiku v zúrivosti, tak jej výsledkom môže byť len to, čo dnes vidíme – nenávisť, kriky, osočovanie, obviňovanie bez akýchkoľvek dôkazov„.

Fico dodáva, že chybu spravil aj Smer-SD, že „od samého začiatku jednoznačne nekomunikovali s verejnosťou a nehovorili verejnosti, čo je toto celé za nezmysel„. Dodáva, že voči Robertovi Kaliňákovi „nebolo predložené jedno – jediné tvrdenie, jeden – jediný dôkaz, ktorý by potvrdzoval, že Robert Kaliňák by porušil zákon, naopak„. Na Koaličnej rade boli podľa premiéra predložené dokumenty, podľa ktorých žiadny právny predpis, zákon Kaliňák neporušil. „Klamú médiá, ak tvrdia, že niekto môže ovplyvňovať vyšetrovateľov, pretože vyšetrovatelia sú procesne nezávislí,“ tvrdí predseda vlády. Robert Fico tvrdí, že celý Európsky parlament, europoslanci sú absolútne odtrhnutí od reality, diania na domácej politickej scéne, reagoval tak na kritické slová europoslancov zo Smer-SD Borisa Zalu a Moniky Flašíkovej Beňovej k situácii v strane aj ku kauze Bašternák.

Smer-SD nie je jednorazový politický projekt

K téme podoby strany Smer-SD do budúcna jej predseda konštatoval, že „Smer – sociálna demokracia je najúspešnejší politický subjekt v histórii Slovenska, pretože sme vyhrali štvoro parlamentných volieb za sebou s pomerne výrazným náskokom – 2006, 2010, 2012 a 2016„. Je výnimkou, keď je niekto trikrát premiérom, priznal Robert Fico. „My si absolútne uvedomujeme, že sme všetci nahraditeľní. Preto táto diskusia má svoje rácio. Jediné čo ma mrzí v tomto okamihu je, že – my sme nahraditeľní všetci ale, nie sme nahraditeľní pánom Matovičom, Lipšicom a Sulíkom, to je celý problém Slovenska„. Opozíciu Fico totiž vníma „ako niečo, čo šíri zlobu, na druhej strane ponúkame veľmi stabilnú koalíciu, ktorá má veľmi dobré výsledky„.

Jedna vec je fungovanie Smeru ako veľmi úspešnej politickej strany, ktorá sa musí prispôsobovať výzvam doby. Druhá vec je, že Smer-SD nie je jednorazový politický projekt, povedal Fico. Doplnil, že snahou Smer-SD je uspieť v krajských voľbách, posilniť svoju pozíciu v mestách a obciach a vyhrať parlamentné voľby v roku 2020. Premiér tvrdí, že z politiky nie je unavený. Podľa neho mnohí politici urobili chybu, ak si mysleli, že sú nenahraditeľní a sú ich plné politické cintoríny. „Mám záujem o veľmi profesionálny politický výkon,“ konštatoval Robert Fico s tým, že pod tým rozumie to, že bude fungovať vláda, že bude dobre fungovať krajina z hľadiska ekonomiky a sociálnych vecí, bude poriadok vo verejných financiách a ekonomický rast. „Potrebujeme štandardné politické strany, aby sme postavili hrádzu tomuto primitivizmu, nenávistnému hnutiu, ktoré sa tu objavuje na dennej báze,“ povedal ďalej k téme.

Dankove zmeny v parlamente majú podporu

Do konca volebného obdobia podľa Roberta Fica „vôbec neprichádza do úvahy„, aby odišiel z postu premiéra. Po odchode Veľkej Británie z EÚ je podľa Fica dôležitá vnútorná stabilita každej členskej krajiny Európskej únie. Chce naplniť dve veľké výzvy – riadne fungovanie vlády a zachovanie existencie sociálnej demokracie na politickej scéne, pripraviť stranu na parlamentné voľby v roku 2020, tak aby vyhrala voľby.

Po zmene štvorkoalície na trojkoalíciu po vnútorných problémoch strany Sieť je pre Fica dôležité to, či má vláda v parlamente podporu na plnenie svojho programové vyhlásenia. Dôležité je aj to, že po zmene pomerov v Sieti poslanci prešli vo väčšej skupine do poslaneckého klubu Most-Híd.

K návrhu nového rokovacieho poriadku Národnej rady SR predseda vlády povedal, že je presvedčený, že návrh sa v druhom a treťom čítaní ešte zmení. Zároveň podporuje ambíciu predsedu národnej rady Andreja Danka urobiť poriadok v parlamente, „lebo toto, keď slovenská verejnosť vidí, čo opozícia vystrája v parlamente, tak si každý povie – toto sa nemôže stať„.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie SMER-SD