Vodiči pozor, Bratislavu čakajú výrazné dopravné obmedzenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Autá kolóny
ilustračné foto Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 14. septembra (WebNoviny.sk) – Viaceré dopravné obmedzenia prinesie v piatok obyvateľom a návštevníkom hlavného mesta summit premiérov a prezidentov členských krajín EÚ. Hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová verejnosti odporučila, aby minimalizovali pohyb autami po Bratislave.

Pracovné stretnutia lídrov budú na Bratislavskom hrade a tlačové konferencie v priestoroch výstaviska Incheba na petržalskej strane Dunaja. V ich okolí bude rozšírená bezpečnostná zóna. Dopravný podnik Bratislava (DPB) informoval, že obmedzená bude aj premávka Mestskej hromadnej dopravy (MHD). DPB bude obmedzenia riešiť operatívne v spolupráci s dopravnou políciou. Informácie o dotknutých linkách MHD sú na stránke Dopravného podniku Bratislava http://www.dpb.sk/o-podniku/aktuality/obmedzenia-mhd-pocas-summitu-/ . MHD bude v deň summitu zadarmo pre všetku cestujúcu verejnosť.

Obmedzenia sa začnú v piatok ráno

Obmedzenia sa začnú v piatok 16. septembra ráno počas presunu delegácií z bratislavského letiska M. R. Štefánika na Bratislavský hrad. Počas prejazdu delegácií zatvoria od 8:00 až do 10:00 časť diaľnice D1, a to diaľničný obchvat Bratislavy v smere od Zlatých pieskov po Most SNP, a taktiež výjazdy na diaľnicu z Galvaniho, Gagarinovej a z Bajkalskej ulice. Obmedzenia sa dotknú aj Einsteinovej ulice v Petržalke. Počas príchodov delegácií uzatvoria Most SNP v smere z Petržalky, Staromestskú ulicu v smere do Starého Mesta, Hodžovo námestie a ulicu Palisády v oboch smeroch, až po Bratislavský hrad. V tomto čase nebude možný ani príchod, ani odchod z bratislavského letiska. Zatvorená totiž bude aj Ivanská cesta v oboch smeroch od obchodného centra Avion. Vodiči smerujúci z Petržalky do centra mesta môžu počas zatvorenia Mosta SNP využiť ostatné bratislavské mosty.

Ďalšie obmedzenia čakajú Bratislavu v piatok popoludní počas presunu delegácií, ktorý sa očakáva medzi 13:00 až 14:00. V tomto čase bude úplne zatvorená ulica Palisády od Bratislavského hradu, Hodžovo námestie, Staromestská ulica od zjazdu z Mosta SNP na Rázusovo nábrežie, ďalej Vajanského nábrežie až po Šafárikovho námestie. Dopravu budú odkláňať na križovatke Dostojevského rad – Landererova a z opačnej strany v smere z Karlovej Vsi do centra na Nábreží Generála L. Svobodu do Mlynskej doliny pod mostom Lafranconi. Následne po 14:00 približne na 15 minút úplne uzatvoria pre dopravu aj pre peších všetky bratislavské mosty – Most Lafranconi, Most SNP, Starý most, Most Apollo a Prístavný most.

Popoludní medzi 15:30 až 16:30 v oboch smeroch zatvoria cestu v úseku od vodného diela Čunovo, Danubiany, vedúcu cez Čunovo, ďalej Panónsku cestu v smere od tzv. umelého kopca až na Most SNP, tiež obojsmerne Staromestskú ulicu, Hodžovo námestie a ulicu Palisády až po Bratislavský hrad. Po 18:00 priebežne obmedzia premávku na ulici Palisády, Hodžovom námestí a na Einsteinovej ulici. Priebežne budú zatvárať diaľničný obchvat diaľnice D1 v smere od Mosta SNP po bratislavské letisko M. R. Štefánika, ako aj výjazdy na diaľnicu z Einsteinovej, Dolnozemskej, Bajkalskej a Gagarinovej ulice.

Opatrenia sa dotknú aj iných krajov

Premávka z diaľnice D1 bude v piatok od Zlatých pieskov pre osobnú dopravu presmerovaná cez mesto na Seneckú cestu, Rožňavskú ulicu, Trnavskú cestu, respektíve na Vajnorskú ulicu. Nákladnú dopravu odstavia na diaľnici v pravom jazdnom pruhu a cez mesto ju budú púšťať podľa aktuálnej dopravnej situácie. Pre vodičov smerujúcich do Bratislavy ministerstvo vnútra v piatok ráno odporúča využiť aj cesty cez Senec alebo Pezinok. Dopravné obmedzenia čakajú vodičov nákladných vozidiel nielen v Bratislavskom, ale aj v Trnavskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji na R1. Vozidlá nad 7,5 tony budú policajti odstavovať v čase asi od 06:00 zhruba do 09:30 na odpočívadlách a v odstavných pruhoch. Šoférov na tieto opatrenia budú upozorňovať aj prenosné dopravné značenia. Polícia preto dopravcov vyzýva, aby zvážili nutnosť prepravy v piatok dopoludnia.

Bratislavské letisko M. R. Štefánika odporúča cestujúcim, aby sa v piatok dostavili na odlety aspoň tri hodiny dopredu. Letisko totiž podľa jeho hovorkyne Veroniky Ševčíkovej očakáva prílet a odlet mnohých vládnych delegácií, ktoré sa budú presúvať do centra mesta a naopak z centra naspäť na letisko. Z tohto dôvodu bude obmedzená prístupová cesta na letisko a môžu sa tvoriť kolóny.

„V čase od 8:00 do 10:00 bude uzatvorená diaľnica D1 v okolí letiska a rovnako aj Ivanská cesta v oboch smeroch od OC Avion. Cestujúcim, ktorí odlietajú z Bratislavy v piatok 16. septembra v doobedňajších hodinách a v čase medzi 18:00 až 21:00 preto odporúčame, aby si vyhradili dostatočný čas pred príchodom,“ uviedla Ševčíková a dodala, že prevádzka pravidelných ani charterových letov nebude obmedzená a všetky lety by mali byť vybavované podľa platného letného letového poriadku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať