Peniaze školy končili na súkromných účtoch, zistil kontrolór

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. septembra (WebNoviny.sk) – Po kontrole na Základnej škole s materskou školu Riazanská podal miestny kontrolór bratislavského Nového Mesta Martin Böhm trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. „V účtovníctve kontrolný tím našiel problémy, niektoré platby dodávateľom služieb pre školu skončili na účtoch súkromných osôb,“ informoval starosta Nového Mesta Rudolf Kusý s tým, že riaditeľka Emília Pošvancová ku koncu októbra tohto roka zo školy odchádza.

Podľa zistení v škole vznikla konaním neznámeho páchateľa tzv. značná škoda, ktorá podľa doterajších zistení predstavuje približne 30-tisíc eur. Správu o kontrole zobrali na vedomie novomestskí poslanci na dnešnom zasadnutí novomestského miestneho zastupiteľstva.

V účtovníctve školy sa stratili programy a dáta

Pracovná skupina, ktorú viedol miestny kontrolór, robila v škole kontrolu od januára až do augusta tohto roka. Počas nej im oznámili, že v účtovníctve školy sa stratili účtovné programy a dáta. „Útvar kontroly musel vykonať prácnu rekonštrukciu účtovných dokladov podľa dodatočne doložených výpisov z jednotlivých bankových účtov a následne porovnať dodané doklady s dokladmi podľa výpisov z účtov a pokladne organizácie,“ spomenul novomestský miestny kontrolór mestskej časti Martin Böhm.

Pri kontrole výpisov z bankových účtov školy okrem iného zistili, že niektoré platby za služby uhradili na iné číslo účtu, ako je uvedené na faktúre. Skutočné platby išli na súkromné účty rôznych osôb. Kontrolou prišli aj na prípady, keď úhrady robili bez priložených faktúr.

Riaditeľka školy reagovala s emóciami

Poslanec Peter Ágoston v diskusii povedal, aby riaditeľka vysvetlila, ako sa niečo takéto mohlo stať. Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Riazanská Emília Pošvancová pred poslancami s emóciami reagovala, že je jej ľúto a svojim zamestnancom verila. Ako ďalej poznamenala, čo sa na škole deje, zistila až po správe novomestského kontrolóra.

„Nevedela som o tom, nedalo sa to kontrolovať, stalo sa to, bohužiaľ,“ dodala riaditeľka s tým, že doklady si zamestnanci brali domov a postrácali ich. Počas diskusie sa jej poslanci pýtali, ako nemohla mať prístup k účtom a kontrolovať ich. „Manažérsky som to nezvládla,“ priznala Pošvancová s tým, že niektorí poslanci podľa nej na Kuchajde nahovárali rodičov, aby z tejto školy zobrali deti. Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa podala aj Emília Pošvancová.

Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý poznamenal, že samospráva vyhlásila výberové konanie na nového riaditeľa školy, oznam zverejňuje na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Rudolf Kusý