Obrazom: Pri Veľkom Mederi sa zrazil vlak s kamiónom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zrážka vlaku s kamiónom pri Veľkom Mederi
Nehoda vlaku RegioJet a kamióna na železničnom priecestí so svetelnou signalizáciou bez závor smerom z Veľkého Medera na Komárno. Veľký Meder, 16. september 2016. Foto: SITA/Martin Havran

TRNAVA 16. septembra (WebNoviny.sk) – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) pravdepodobne ešte v piatok večer obnovia železničnú dopravu v úseku Veľký Meder – Zemianska Oľča, ktorá je v dôsledku vážnej nehody na priecestí od rána prerušená. Z trate sa už podarilo odstrániť poškodený kamión, železničiari pracujú na nakoľajení vykoľajeného vlaku spoločnosti RegioJet. Nasledovať bude oprava a kontrola poškodenej trate, až potom môžu po nej opäť premávať vlaky. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

Nefunkčné naďalej zostane priecestné zabezpečovacie zariadenie, ktoré zrážka vlaku s kamiónom vážne poškodila. Na priecestí boli osadené dočasné dopravné značky, ktoré účastníkov cestnej premávky informujú o tom, že zabezpečovacie zariadenie nie je v činnosti. Vlaky budú v tomto úseku podľa Pavlíkovej premávať zníženou rýchlosťou 10 kilometrov za hodinu.

Obrazom: Zrážka vlaku s kamiónom pri Veľkom Mederi

K zrážke osobného vlaku spoločnosti RegioJet a českého kamióna s prívesom došlo v piatok ráno o 7:15 na železničnom priecestí vo Veľkom Mederi. Po nehode zostal 59-ročný rušňovodič zakliesnený vo vlaku, hasiči ho museli z kabíny vystrihovať. V bezvedomí a s ťažkými zraneniami bol leteckou záchrannou službou dopravený do nemocnice. Vo vlaku sa okrem rušňovodiča zranilo 13 cestujúcich, z toho dvaja ťažko.

Ťažké zranenia utrpela aj spolujazdkyňa vodiča kamióna. Celková bilancia nehody je do týchto chvíľ 15 zranených, z toho štyria ťažko a 11 ľahko. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Polícia zrážku vlaku RegioJet s kamiónom preveruje ako všeobecné ohrozenie. Príčiny nehody sú podľa Pavlíkovej predmetom vyšetrovania. S najväčšou pravdepodobnosťou však pôjde o porušenie zákona zo strany vodiča kamióna, ktorý vstúpil na priecestie v čase, keď bola dávaná výstraha, avizujúca prichádzajúci vlak. Škody budú vyčíslené dodatočne. Železničné priecestie bolo zabezpečené výstražnou svetelnou a zvukovou signalizáciou bez závor, v čase nehody bolo plne funkčné a v činnosti.

Vlaková súprava sa pri nehode vykoľajila, poškodená bola aj železničná infraštruktúra a zabezpečovacie zariadenie. ŽSR okamžite nasadili všetky sily a prostriedky na odstránenie následkov zrážky. Pre cestujúcich bola zabezpečená náhradná autobusová doprava v úseku Veľký Meder – Zemianska Oľča.

V tomto roku sa na slovenských železničných priecestiach stalo už 27 nehôd, pri ktorých piati ľudia prišli o život a piati sa zranili.

Zrážka vlaku s kamiónom pri Veľkom Mederi
Foto: SITA/Martin Havran
Zrážka vlaku s kamiónom pri Veľkom Mederi
Foto: SITA/Martin Havran

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať