Vysoké Tatry lákajú čoraz viac turistov, tu sú dôvody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turisti, vysoké tatry
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 17. septembra (WebNoviny.sk) – Pre región Vysoké Tatry bude zrejme tohtoročná letná sezóna, ktorá sa pomaly končí, znamenať jednu z najlepších od samostatnosti Slovenskej republiky. Pre agentúru SITA to uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Andrea Žigová, podľa ktorej sa stal vysokotatranský región počas letných mesiacov cieľovou destináciou pre státisíce návštevníkov.

Okolo 60 percent návštevníkov v regióne tvorili slovenskí turisti

Organizácia však zatiaľ oficiálne štatistiky za prázdninové mesiace k dispozícii nemá. „Predbežné odhady za celé letné obdobie potvrdzujú trend rastu návštevnosti ako ubytovaných hostí, tak jednodňových návštevníkov, ktorý sa počas tejto letnej sezóny pohybuje okolo 16 percent a kopíruje tak dosiahnutý nárast za prvý polrok 2016,“ uviedla Žigová. Vyplýva to z výberu miestnej dane za samosprávy združené v OOCR, teda mestá Vysoké Tatry a Poprad a obec Štrba.

Okolo 60 percent návštevníkov v regióne tvorili slovenskí turisti. Zo zahraničných turistov predstavovali podľa Žigovej najpočetnejšiu skupinu Česi a za nimi Poliaci. „Okrem toho tu boli turisti z Nemecka, Maďarska, Izraela, Veľkej Británie, ale napríklad aj z Japonska, Austrálie, Kórey či Kanady,“ informovala.

K priaznivému trendu nárastu návštevnosti prispela podľa jej slov nielen majestátna krása našich veľhôr, ale aj bezpečnostná situácia vo svete a rozhodnutie mnohých Slovákov a Čechov dovolenkovať na Slovensku. Dôležitým faktorom bolo podľa nej aj príjemné letné počasie, hlavne v mesiaci august, a najmä široká ponuka komplexných a kvalitných služieb či rôznych podujatí.

Obľúbené podujatia ako Medvedie dni či Svište na Plese

Počas prázdnin sa Tatranci zamerali predovšetkým na špeciálne produkty pre rodiny s deťmi. Aj tento rok sa vo Vysokých Tatrách konali obľúbené podujatia ako Medvedie dni či Svište na Plese. Rovnako aj štatistiky návštevnosti týchto podujatí podčiarkujú podľa výkonnej riaditeľky miestnej OOCR nárast návštevnosti regiónu.

„Najväčšie letné podujatie v Tatrách, Medvedie dni, prilákalo počas štyroch dní o 12 percent návštevníkov viac ako v roku 2015. Na Hrebienok tak prišlo okolo 37-tisíc návštevníkov, a to aj napriek tomu, že práve v sobotu, keď býva na akciách štandardne najviac ľudí, nám počasie neprialo,“ uviedla.

V ponuke boli počas leta aj ďalšie podujatia v regióne, ako napríklad Tatranské a Popradské kultúrne leto, Benátska noc či animácie Šmolkocity v popradskom akvaparku. Návštevníci mohli počas pobytu využiť aj tatranskú kartu zážitkov s názvom Tatry Card, vďaka ktorej mohli bezplatne cestovať ekologickou dopravou v rámci Tatier. Karta tiež ponúka bezplatné horské poistenie, či množstvo ďalších benefitov a zliav. Počas letných mesiacov jún až august vydali takmer 16-tisíc týchto kariet.

Tatranci podľa Žigovej hodnotia z hľadiska návštevnosti letnú sezónu ako veľmi vydarenú. „Svorne však všetci dúfajú, že naše veľhory pritiahnu návštevníkov aj počas blížiacich sa jesenných mesiacov, keď ich tu čaká príjemné a najmä stabilné počasie vhodné na turistiku či prechádzky, nádherné výhľady, a samozrejme, kvalitné služby,“ doplnila Žigová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať