Ak budú mať ľudia rozhodujúce slovo, EÚ bude podľa V4 silná

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bratislavský summit 2016
Slovenský premiér Robert Fico pred summitom lídrov EÚ v Bratislave. Bratislava, 16. september 2016. Foto: SITA/AP

Bratislava 16. septembra (WebNoviny.sk) – Migračná politika Európskej únie (EÚ) by mala byť založená na princípe flexibilnej solidarity. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení krajín V4, ktoré prezentovali na piatkovom neformálnom bratislavskom summite 27 krajín EÚ.

„Je potrebné zastaviť prílev nelegálnych migrantov. Štáty V4 preto zdôrazňujú, že posilnená spolupráca s tretími krajinami, vrátane Turecka, a ochrana vonkajších hraníc Únie, patria medzi kľúčové nástroje. V4 považuje za účinný spôsob boja s migráciou ochranu hraníc členských štátov EÚ a tretích krajín nachádzajúcich sa na migračných trasách,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Reakcia musí byť flexibilná

Z hľadiska bezpečnosti hovorí V4 o potrebe vyrovnania sa s terorizmom a cezhraničným zločinom. „Reakcia musí byť flexibilná a zameraná na praktické opatrenia. Svoje úsilie by sme mali smerovať k plnej implementácii už prijatých záväzkov smerom k posilneniu bezpečnosti v schengenskom priestore, ako aj ochrane vonkajších hraníc. V tejto súvislosti je potrebné čo najskôr zaistiť akcieschopnosť Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže,“ apeluje V4 na margo iniciatívy, ktorú v Štrasburgu nedávno podpísali splnomocnenec vlády pre slovenské predsedníctvo Ivan Korčok a šéf europarlamentu Martin Schulz.

Obrazom: Summit lídrov EÚ v Bratislave

Podľa Slovenska, Poľska, Česka a Maďarska súčasné výzvy, ktorým EÚ čelí, dokazujú, že Európa môže byť silná iba vtedy, ak členské štáty a ich občania budú mať v rozhodovacom procese silné slovo. V4 pritom apeluje na dve priority. Prvou sú zásady lojálnej spolupráce a rovnováhy medzi európskymi inštitúciami v zmysle platných zmlúv a druhou posilnenie úlohy národných parlamentov.

V4 chce zachovať rôznorodosť členských štátov

V4 sa tiež zasadzuje o to, aby rôznorodosť členských štátov bola zachovaná a rešpektovaná a aby sa právne predpisy uplatňovali rovnakým spôsobom pre všetkých. Krajiny V4 hovoria aj o dôležitosti lepšieho využívania dostupných nástrojov na výmenu informácií a kybernetickej bezpečnosti.

Stredoeurópske štáty chcú tiež podporovať zriadenie Európskeho cestovného informačného a autorizačného systému (ETIAS), čo je obdoba amerického systému ESTA. „Mali by sme tiež konkretizovať posilnenie spolupráce, aby sme sa vyhli duplicite s NATO a bezodkladne implementovať európsku globálnu stratégiu,“ dodáva V4 vo vyhlásení.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila spoločné vyhlásenie V4 za pozitívny návrh. Podľa nej bude zaujímavé s V4 diskutovať o tom, čo si pod týmto termínom reálne predstavujú a na diskusiu sa teší.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováIvan KorčokMartin Schulz