Podniky v centre Bratislavy budú musieť zatvárať o 22:00

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bratislava
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 20. septembra (WebNoviny.sk) – Staromestskí poslanci schválili na utorkovom zasadnutí nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zmene otváracích hodín prevádzok a obchodov v Starom Meste. Podľa neho budú prevádzky otvorené do 22:00 s tým, že tie prevádzky, ktoré splnia určité technické opatrenia, budú otvorené cez týždeň do polnoci a cez víkend do jednej hodiny po polnoci. Prevádzky v pivničných priestoroch budú otvorené do 5:00 ráno.

Dostál navrhol iné riešenie

Podľa predkladateľa návrhu poslanca Ľubomíra Boháča obyvateľom Starého Mesta prekážalo prenikanie hluku do domácností z niektorých prevádzok. „Avšak momentálny stav, ktorý znamená otvorenie prevádzok do 22:00, nie je pre Staré Mesto prijateľný. Preto navrhujem, aby tie prevádzky, ktoré chcú byť otvorené po 22:00, spravili určité technické opatrenia, ako sú okná a výklady bez možností otvárania, vzduchotechnika, ktorá spĺňa príslušné normy, vstup pre zákazníkov do prevádzky musí byť cez pevné zádverie s dvoma dverami,“ povedal Boháč.

V diskusii k navrhovanému VZN však poslanec Ondrej Dostál navrhol iné riešenie k otváracím hodinám prevádzok a obchodov v Starom Meste. „Každý prevádzkovateľ by si mal svoje prevádzkové hodiny určovať sám, lebo tento problém sa netýka všetkých prevádzok, ale len niektorých. Skúste si predstaviť, že máte prevádzku a čo i len na mesiac ju zatvoríte o 22:00. Podľa mňa by riešením bolo, keby tá prevádzka, ktorá by nadmerným hlukom narušila nočný pokoj, bola za to sankcionovaná pokutou,“ navrhol Dostál.

Niektorí kaviarnici s návrhom nesúhlasili

Do diskusie zasiahli aj niektorí kaviarnici, ktorí nesúhlasili s týmto návrhom VZN o prevádzkových hodinách reštaurácií a kaviarní v Starom Meste.

Podľa nich väčšina hluku vzniká na ulici a nie v prevádzkach a tento návrh nie je prijateľný ani pre obyvateľov Starého Mesta, ani pre prevádzkovateľov reštaurácií a obchodov. Žiadali preto staromestských poslancov o stiahnutie návrhu a jeho opätovné prerokovanie.

Pôvodný návrh VZN, podľa ktorého chcel staromestský úrad rozdeliť mestskú časť do troch zón s pravidlami platnými pre všetky prevádzky v danej zóne, v marci staromestskí poslanci neschválili.

Aliancia za čistú hru – Clarify verí, že nakoniec predsa len zvíťazí racionalita

Občianske združenie Aliancia za čistú hru – Clarify považuje prijatie všeobecne záväzného nariadenia zo strany mestskej časti Bratislavy Staré Mesto, ktorým sa obmedzí čas prevádzok herní, za neprimeraný, ekonomicky diskriminačný, protizákonný a protiústavný.

„Mestské zastupiteľstvo prekročilo svoje právomoci a podriadilo platnosť zákona o hazardných hrách ideologickým a populistickým zámerom rôznych občianskych aktivistov a regionálnych politikov, ktorí boj proti hazardu využívajú a zneužívajú na zviditeľnenie sa a vytĺkanie politického kapitálu,“ zdôraznil zástupca riaditeľa Aliancie za čistú hru – Clarify Tomáš Szmrecsányi.

Podľa neho napriek racionálnym argumentom viacerých mestských poslancov ako aj občanov poslanci prijali všeobecne záväzné nariadenie, ktoré okrem iného prikáže herniam zatvoriť brány oveľa skôr ako kasínam. „Tým napriek platnosti zákona o hazardných hrách, podľa ktorého sú herne a kasína rovnocenné, porušuje základné práva na podnikanie pre prevádzkovateľov herní. Verili sme, že zvíťazí zdravý rozum a samosprávy počkajú na nové znenie zákona o hazardných hrách z Ministerstva financií SR, ktorý rieši najväčšie problémy súvisiace s hazardom, ako napríklad znemožnenie hrať hazardné hry maloletým, patologicky závislým hráčom a sociálne odkázaným občanom. Sme však, bohužiaľ, svedkami opaku, a to víťazstva populizmu a fanatizmu,“ dodáva Tomáš Szmrecsányi.

Aliancia za čistú hru – Clarify verí, že nakoniec predsa len zvíťazí racionalita a namiesto diskriminácií, porušovania platných zákonov vrátane Ústavy SR väčšina predstaviteľov našich miest a obcí zvolí zlatú strednú cestu, teda rozumnú reguláciu hazardných hier.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ondrej Dostál