Kažimír hovoril o platoch učiteľov, vyjadriť sa majú rodičia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Minister financií Peter Kažimír Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 21. septembra (WebNoviny.sk) – Ak hovoríme, že chceme do školstva dostať novú krv, kvalitnejších alebo motivovanejších učiteľov, máme podľa ministra financií Petra Kažimíra dve cesty. Ako uviedol na tlačovej besede, s ministrom školstva Petrom Plavčanom rokuje o možnosti zamerať sa na mladých nastupujúcich učiteľov, čo je prvá cesta.

Druhá možnosť, ktorú minister označil za kontroverznú, je taká, že sa bude hľadať riešenie v súvislosti s rozdielnymi životnými nákladmi učiteľov vo veľkých mestách, akými sú napríklad Bratislava či Košice, a v malých mestečkách a dedinách. „Toto je téma, ktorá učiteľov asi nebude zjednocovať, ale pýtame sa, lebo aj toto je cesta, či indexovať mzdy učiteľov v Bratislave,“ konštatoval šéf štátnej kasy. Kažimír uznáva, že pre muža – učiteľa v Bratislave asi nie je jednoduché uživiť rodinu, ale v Trebišove možno áno.

Rodičia sú vystavení nejakému tipu hókusov-pókusov

V stredu pokračoval stupňovaný štrajk učiteľov za zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve. Tí, ktorí sa do neho zapojili, neučili prvé dve vyučovacie hodiny. Štrajk bude pokračovať na budúci týždeň vo štvrtok. Podľa stránky Iniciatívy slovenských učiteľov sa do štrajku zatiaľ registrovalo 2 108 učiteľov zo 151 škôl.

Minister Kažimír uviedol, že podľa neho sa situácia začína podobať na Hlavu XXII. Od septembra 2015 do septembra 2016 sa zvýšili platy učiteľov o 10 percent. Najprv o štyri percentá na základe kolektívneho vyjednávania a potom o šesť percent na základe politickej dohody koaličných strán. V priemerných číslach je to zvýšenie platov o vyše 100 eur na každého učiteľa. „A to nie sú moje peniaze ani vlády, ale daňových poplatníkov, a teda aj rodičov, ktorí sú opäť vystavovaní nejakému tipu hókusov-pókusov o tom, čo je dosť. Odpoveď na túto otázku by mali povedať práve títo rodičia,“ myslí si Kažimír.

Deti nie sú schopné uchádzať sa o pracovné miesta

Zároveň minister financií v súvislosti so školstvom poukázal na to, že „je tu problém, ktorý trčí a piští na kilometre.“ Podľa Kažimíra sa dostávame k 9-percentnej hranici nezamestnanosti, čo je v iných krajinách alarmujúce ale u nás historicky najnižšie, a my nemáme dostatok pracovných síl.

A prečo nemáme dostatok pracovných síl? Lebo z našich škôl vychádzajú deti, ktoré nie sú schopné uchádzať sa o tieto pracovné miesta. A kto učí tieto deti, výsledkom koho práce sú v takomto stave,“ položil si otázky minister a dodal, že je to výsledkom nášho školstva, ktorého kľúčovou reprezentáciou sú naši učitelia. Kažimír dodal, že to nehovorí ako minister ani ako politik, ale ako rodič, ktorý má zo stretnutí s niektorými partnermi zo školstva pocit, že za všetko môžu rodičia. Aj rodičia by mali preto povedať čo si o tom myslia, dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Kažimír