Linka 95 po Šafárikovo námestie v blízkom čase nepôjde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mhd Autobus
Foto: SITA/Richard Nemec

BRATISLAVA 22. septembra (WebNoviny.sk) – Petržalská autobusová linka číslo 95 po bratislavské Šafárikovo námestie v blízkom čase nepôjde. „Keďže v súčasnosti tento dopravný prúd do Petržalky obsluhuje električková doprava, nie je v preferencii Dopravného podniku Bratislava (DPB) substituovať električkovú trakciu autobusovou,“ uviedol pre agentúru SITA Dopravný podnik Bratislava vo svojom stanovisku.

Trasu linky číslo 95 po otvorení bratislavského Starého mosta a novej električkovej trate do Petržalky skrátili po Muchovo námestie v Petržalke. Bratislavský mestský a petržalský miestny poslanec Oliver Kríž spustil petíciu pre obnovenie pôvodnej trasy petržalskej autobusovej linky číslo 95 až na Šafárikovo námestie dovtedy, kým dokončia trať električky po Janíkov dvor. V súčasnosti má petícia podľa neho približne 1 500 podpisov.

Ak chcú cestujúci z Petržalky pokračovať v ceste do centra mesta, musia prestúpiť na električku na Jungmannovej a novou električkou prejsť cez Starý most jednu zastávku na Šafárikovo námestie. „Tí, ktorí cestujú iba na Šafárikovo námestie, si pre tento prestup musia kupovať 30-minútový lístok namiesto 15-minútového,“ hovorí Oliver Kríž s tým, že nový grafikon 95-ky nie je komfortný a už vôbec nie efektívny. „Navyše, novému cestovnému poriadku mestskej hromadnej dopravy nepredchádzala dôkladná a dostatočná diskusia s cestujúcou verejnosťou,“ pripomína. Náhradu bude mať linka číslo 95 podľa Kríža len vtedy, keď dokončia druhú fázu električkovej trate, ktorá by mala premávať od Janíkovho dvora a bude prepravovať obyvateľov celým územím Petržalky.

Obnovenie pôvodnej trasy autobusovej linky žiada poslanec od Dopravného podniku Bratislava a bratislavského magistrátu. Hovorkyňa DPB Adriana Volfová pripomenula, že objednávateľom výkonov vo verejnom záujme je Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy a Dopravný podnik Bratislava zabezpečí výkony v objednanom rozsahu a intenzite. Podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej sa petíciou po jej doručení na magistrát bude zaoberať bratislavské mestské zastupiteľstvo.

Podpisy za obnovenie autobusu číslo 95 zbiera Oliver Kríž spolu so svojím združením Mladá Bratislava od začiatku septembra na viacerých miestach v Petržalke, pokračovať chcú do konca októbra. Cieľom petície je nazbierať taký počet podpisov, aby sa ňou zaoberal magistrát i DPB. „Aby sa petíciou zaoberalo mestské zastupiteľstvo, musí mať tisíc podpisov, my by sme ich však do konca októbra chceli nazbierať tritisíc,“ ukončil Kríž. Rozpis miest, kde budú zbierať podpisy, nájdu záujemcovia na profile Mladej Bratislavy na sociálnej sieti Facebook.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie DPB Dopravný podnik Bratislava