Na Slavkovskom štíte sa stratili maďarskí turisti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slavkovský štít
Výhľad na Slavkovský štít. Foto: ilustračné, SITA/AP

POPRAD 23. septembra (WebNoviny.sk) – Krátko pred polnocou ukončili horskí záchranári pátraciu akciu po dvoch maďarských turistoch, ktorí zablúdili počas schádzania zo Slavkovského štítu. Dvojica požiadala záchranárov o pomoc vo štvrtok tesne pred zotmením prostredníctvom linky tiesňového volania 112.

„Dostali sa nad pásmo kosodreviny, cez ktoré sa báli v tme ďalej pokračovať. Záchranári ich žiadali o GPS súradnice, ktoré im turisti nevedeli poskytnúť, preto sa ich najskôr pokúsili lokalizovať z diaľky zapnutými majákmi a zvukovou signalizáciou v oblasti Hrebienka,“ informuje Horská záchranná služba (HZS).

Maďari sa však v blízkosti Hrebienka nenachádzali, záchranári sa tak premiestnili na Jakubkovu lúku, odkiaľ ich turisti videli. Po zhasnutí svetiel turisti signalizovali svoju polohu bleskom mobilného telefónu. Tak záchranári zistili aspoň približne, kde sa stratení turisti nachádzajú.

„Celá komunikácia medzi stratenými turistami a záchranármi sa konala prostredníctvom pracovníka Maďarského veľvyslanectva na Slovensku, pretože turisti mali problém komunikovať v angličtine. Pracovníci veľvyslanectva našli podobný mobilný telefón, aký mali turisti pri sebe. Po niekoľkých telefonátoch sa im podarilo ich navigovať, ako sa stratení vo svojom telefóne dostanú k GPS súradniciam,“ uviedla HZS. Práve tie uľahčili záchranárom určiť presnú polohu stratených. Hlasným kričaním neskôr stratených turistov lokalizovali priamo v teréne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia