Matovič: Fico je hanbou, nie je hodný postu premiéra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Igor Matovič
Predseda strany OĽaNO Igor Matovič. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 23. septembra (WebNoviny.sk) – „Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) je svojím postojom po prevalení kauzy Bašternák, zámerným odsúvaním tohto obrovského problému, hanbou práve v čase nášho predsedníctva v Rade EÚ,“ povedal to dnes v parlamente vo vyslovení návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Ficovi líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Piatkový deň deviatej schôdze NR SR má na programe iba jeden bod, a to je odvolávanie premiéra.

„Premiér svojím správaním nielenže podporuje zločinecké praktiky členov vlády, ale vedome podporuje korupčné prostredie, čím ospravedlňuje a dáva zelenú pre takéto konanie aj na nižších úrovniach štátnej správy,“ povedal Matovič, ktorému je ľúto, že tento podvod dnes kryjú aj lídri koaličných strán SNS a Most-Híd.

Dnes je podľa Matoviča korupcia v bezprostrednej blízkosti Fica. Podľa neho Fico pred deviatimi rokmi povedal, že „do troch minút odvolá každého člena vlády, u ktorého sa ukáže iba náznak korupcie a klientelizmu“, a dodnes tak vôbec neurobil.

„Možno preto, že predseda vlády býva v byte, ktorý bol pravdepodobne postavený z daňových podvodov a ktorý postavil Ladislav Bašternák, teda rovnaká osoba, ktorá je hlavným aktérom v korupčnej kauze ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Premiér platí nájom, ktorý je oproti skutočnému nájmu zvýhodnený mesačne o cca 4450 eur. Takúto zľavu možno nazvať aj úplatkom Bašternáka,“ povedal Matovič s tým, že Fico sa odmieta z bytu vysťahovať.

„Robert Fico nie je hodný zastávať post premiéra Slovenskej republiky. Dnes nie je slobodný, je v zajatí svojej chuti po luxuse,“ povedal Matovič. Podľa neho premiér „pľuje do tváre všetkých čestným ľuďom“.

Medzi dôvodmi, pre ktoré opozícia navrhuje odvolať Fica, Matovič uvádza aj to, že jeho ministri obchodovali s firmami s utajenými vlastníkmi. EÚ si za jednu zo svojich priorít kladie bol proti daňovým únikom. Podľa Matoviča je to aj prioritou Slovenska, a preto by mala byť SR príkladom a zavádzať nulovú toleranciu voči takýmto javom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor MatovičLadislav BašternákRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyVláda SR