OĽaNO a SaS pozývajú Kaliňáka, Gašpara a Gajdoša na výbor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Kaliňák na stretnutí ministrov vnútra krajín EÚ
Minister vnútra Robert Kaliňák by pri riešení migračnej krízy rád využil možnosť a spravil zo zlepšujúcej sa situácie udržateľný smer. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 23. októbra (WebNoviny.sk) – Opoziční poslanci podali žiadosť na zvolanie špeciálneho Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Povedal to na tlačovej besede poslanec NR SR za OĽaNO Richard Vašečka s tým, že naň pozývajú ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara a vyšetrovateľa Mareka Gajdoša.

Podľa Vašečku je podozrivé, že slušní a poctiví vyšetrovatelia, ktorí chceli kauzu Gorila vyšetriť, museli odísť. Povedal to v súvislosti so štvrtkovou informáciou, že vyšetrovateľ Marek Gajdoš, vedúci tímu, ktorý sa venuje kauze Gorila, odišiel zo služobného pomeru.

Vyšetrovanie spisu Gorila už podľa Vašečku prinieslo výsledky, a to zistenie, že časti spisu sú autentické a napriek tomu špeciálny prokurátor vyšetrovanie blokuje. „Je naša povinnosť, aby sme dostali vysvetlenie na výbore. Kauza Gorila sa najviac dotýka strany Smer-SD a samotný premiér Robert Fico sa v spise spomína,” povedal.

Po štyroch rokoch vyšetrovania sa kauza podľa poslanca nikam neposunula a opoziční poslanci majú záujem na tom, aby sa prípad odkryl. „Žiadame vysvetlenie pána Gajdoša, aké okolnosti ho k odchodu z funkcie viedli. Sme ochotní súhlasiť s tým, aby bol výbor v utajovanom režime,” povedal.

Poslanec NR SR za SaS Ľubomír Galko dodal, že Gajdoš 17 rokov verne slúžil Slovensku a teraz odišiel, lebo podľa neho nedokázal čeliť „hádzaniu polien pod nohy“ od dozorujúceho prokurátora Dušana Kováčika. „Bránili mu vypočuť kľúčového svedka – expríslušníka SIS. Od nadriadeného Gašpara sa dočkal špiny a obviňovania,“ povedal Galko.

Gajdoš vraj uteká pred vlastnou zodpovednosťou

Vyšetrovateľ Marek Gajdoš, vedúci tímu, ktorý sa venuje kauze Gorila, svojím dobrovoľným odchodom zo služobného pomeru uteká pred vlastnou zodpovednosťou za stav vyšetrovania. Uvádza sa to v stanovisku prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara k odchodu Gajdoša a medializovaným informáciami o jeho nespokojnosti s podmienkami, v akých pracoval.

„Subjektívne a účelové vyjadrenia vedúceho tímu Gajdoša v súvislosti s jeho odchodom z polície považujeme za zakrývanie skutočných dôvodov jeho odchodu,“ zdôrazňuje sa v stanovisku. Podľa Gašpara počas doterajšieho vyšetrovania si určoval postup vo vyšetrovaní vedúci tímu, respektíve jeho podriadení podľa pokynov dozorového prokurátora. Nie je teda pravda, že vedúcemu tímu boli kladené nejaké prekážky, zdôraznil Gašpar v stanovisku, ktoré poskytlo oddelenie komunikácie a prevencie kancelária prezidenta Policajného zboru.

Gašpar pripomína, že na začiatku bolo prijaté rozhodnutie, že všetky kauzy, ktoré pri otvorení vyšetrovania meritórne rozhodol Gajdoš, bude aj meritórne uzatvárať. Vedúci tímu Gajdoš vie, že je potrebné vo veciach, ktoré vyšetroval, rozhodnúť, a keďže doposiaľ vykonané vyšetrovanie neprinieslo výsledky v súlade s jeho doterajšími výrokmi, necháva túto zodpovednosť na iných, píše sa v stanovisku.

Gašpar sa ostro ohradil aj voči výrokom poslanca Galka k jeho osobe

Gašpar v stanovisku pripomína, že špecializovaný tím na vyšetrovanie kauzy Gorila bol zriadený v januári 2012. Pri jeho zriadení bolo v tíme 12 policajtov. Postupne sa počet policajtov v tíme zvyšoval podľa požiadaviek vedúceho tímu až na dvadsať. Z tímu odišlo desať policajtov, a to na vlastnú žiadosť, pre nezhody s vedúcim tímu, zdravotné dôvody či odchod do civilu.

Nahradení boli inými policajtmi na základe výberu a požiadavky vedúceho tímu, vysvetľuje Gašpar. Podľa prezidenta PZ mal tím od svojho zriadenia dostatočnú personálnu a materiálnu podporu. Členovia tímu boli niekoľkokrát odmenení finančne (23 odmien členom tímu udelil minister, 285 odmien udelili členom tímu nadriadení) a napríklad dvakrát došlo k mimoriadnemu povýšeniu, uvádza sa v stanovisku Gašpara.

Gašpar vyjadril prostredníctvom vyhlásenia poľutovanie nad spôsobom, akým niektorí poslanci vťahujú Policajný zbor do politického súboja. „Neeticky, a hlavne bez akýchkoľvek dôkazov, dehonestujú a znevažujú prácu polície, prípadne jednotlivcov, na úkor dosiahnutia svojich politických cieľov,“ uviedol.

Gašpar sa ostro ohradil aj voči výrokom poslanca Galka k jeho osobe. „Najmä ak ich vyslovil človek, ktorý bol ako minister odvolaný z dôvodu, že jeho podriadení sú podozriví z nezákonného odpočúvania, a teda porušovania základných ľudských práv a slobôd. Na ochranu svojej osobnosti využijem všetky právne prostriedky,“ uzavrel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoMarek GajdošRichard VašečkaRobert FicoRobert KaliňákTibor Gašpar
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SROĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a Solidarita