Danko organizoval večeru za vyše 70 000 eur, viní ho Matovič

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej danko
Predseda NR SR Andrej Danko počas brífingu po skončení 2. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 18. apríl 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 26. októbra (WebNoviny.sk) – Večera lídrov parlamentov členských krajín EÚ bola jednou z najlacnejších počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Povedal to na stredajšej tlačovej besede predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Nepozerám ani na euro pri riadení a vykonávaní svojej funkcie. Každé euro obraciam tak, akoby bolo moje vlastné,“ povedal Danko s tým, že národná rada riešila svojpomocne množstvo vecí a nenakladali nehospodárne. Vo svojom vyhlásení Danko požiadal médiá, aby nešírili klamstvá o tom, že večera pre lídrov bola predražená. Dodal, že to bola dôstojná akcia, ktorá priniesla veľký prospech Slovensku.

Matovič hovorí o sume 72 718 eur s DPH

Večera pre predstaviteľov parlamentov EÚ, ktorú organizoval predseda NR SR Andrej Danko, bola drahšia, ako zistili médiá. Ako povedal v stredu na tlačovej besede líder OĽaNO Igor Matovič, slávnostná večera síce stála 60 599 eur, ale bez DPH. S DPH stála 72 718 eur.

„Jedna večera v prepočte teda nestála 2500 eur, ale 3000 eur,“ povedal Matovič s tým, že táto suma je prepočítaná na predsedov parlamentov. Ak by bolo pravdivé tvrdenie, že v sume je zarátaná večera pre 270 ľudí, bolo by to podľa Matoviča 269 eur na osobu. „Je to deväťkrát viac, ako stojí večera na svadbe,“ uviedol. Matovič vyzval Kanceláriu NR SR, aby zverejnila rozpis, na čo boli peniaze minuté.

Do konečnej sumy zarátali aj kultúrny program

Kancelária Národnej rady SR odmieta informácie o predraženej večeri lídrov Európskej únie a považuje ich za zavádzajúce. „Večera, ktorá bola podávaná najvýznamnejším štátnikom, nestála 60-tisíc eur. Päťchodové menu stálo na osobu 55 eur. Večera bola podávaná pre 270 ľudí,“ uvádza sa v stanovisku Kancelárie NR SR, ktoré v stredu poskytla agentúre SITA. K sume je pripočítané aj zaplatenie personálu, pričom išlo o viac ako 100 ľudí. „Hostí obsluhovalo viac ako 70 čašníkov, varilo im 10 kuchárov a pomáhal ďalší pomocný personál,“ uvádza kancelária.

Rovnako Národná rada SR nemá potrebné vybavenie (taniere, príbory, poháre…), aby protokolárne „odstolovala“ 270 hostí. „Aj tento podstatný fakt tvoril sumu za slávnostnú večeru,“ píše kancelária s tým, že v konečnej sume je zároveň zahrnutý aj kultúrny program, v ktorom vystúpili desiatky rôznych slovenských umelcov.

Suma, ktorú Kancelária Národnej rady SR zaplatila, je podľa jej stanoviska vo všetkých položkách obhájiteľná a porovnateľná s cenami, ktoré boli aj pri predchádzajúcich oficiálnych stretnutiach lídrov Európskej únie, ako aj mnohých ďalších podujatiach, ktoré sa uskutočnili v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoIgor Matovič
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky