V Tatrách uzavrú turistické chodníky, zvieratá si oddýchnu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prvý sneh vo Vysokých Tatrách
Vo Vysokých Tatrách turistov príjemne prekvapila prvá snehová nádielka. Tá prikryla nielen štíty hôr, ale aj Skalnaté pleso. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

VYSOKÉ TATRY 29. októbra (WebNoviny.sk) – O 1. novembra budú turistické chodníky v Tatranskom národnom parku (TANAP) uzavreté na viac ako sedem mesiacov, uzávera potrvá do 15. júna. Práve v tomto čase by mali byť zvieratá v národnom parku chránené pred vyrušovaním a zbytočnou stratou energie.

„Správa TANAPu stále trvá na opodstatnenosti sezónnej uzávery práve preto, aby v tých najvyšších polohách zavládol po sezóne určitý pokoj a aby sa všetci zástupcovia fauny a flóry pripravili bez nejakého ataku a vyrušovania na tuhú zimu,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko. Dodržiavanie tohto obmedzenia v praxi je podľa neho obrazom vzťahu človeka k prírode.

Kamzíky bojujú o priazeň samíc

Aktuálne vo Vysokých Tatrách pokračuje kamzičia ruja, trvá zvyčajne od polovice októbra do polovice novembra. Ako vysvetlil Majko, kamzíky sa v tomto období naháňajú po strmých skalách, útočia na seba a vytláčajú jeden druhého, keď bojujú o priazeň samíc.

Októbrové ochladenie a bohatá nádielka snehu v horách ale ukončili tohoročnú aktivitu svišťov, ktoré približne najbližší polrok prespia v pravom zimnom spánku.

„Väčšina vchodov do zimných nôr je v tomto období už dôkladne zamurovaná a svište na povrch vychádzajú len zriedkavo. Pomaly sa pripravujú na zimný spánok, počas ktorého dokážu prežiť len z tukových zásob, čo si vytvorili vo vegetačnom období. Ich pískanie sa v tatranských dolinách začne opäť ozývať najskôr v polovici apríla,“ opísal situáciu Majko.

Na slovenskej i poľskej strane sa nachádza až do 1400 svišťov

Tohtoročný podrobný monitoring ukázal, že na slovenskej i poľskej strane národného parku sa nachádza až do 1400 svišťov, podobné je to aj s kamzíkom. „Pomohli tomu opatrenia Správy TANAPu, najmä intenzívna strážna služba, inštalácia fotopascí, web kamery, sezónna uzávera, taktiež reštitúcia svišťov zo Západných do Belianskych Tatier,“ vysvetlil riaditeľ Správy TANAPu.

Zhruba po Sviatku všetkých svätých príde podľa Majka malátnosť aj na medvede, ktoré sa vyberú do kosodrevinového stupňa, kde majú najčastejšie svoje príbytky a brlohy. Časť populácie, ktorá v tatranskom prostredí nedokáže prežiť, trávi zimu v miernejších podmienkach. „Týka sa to napríklad orlov krikľavých, množstva spevavcov, sťahovavého vtáctva, bocianov čiernych i bocianov bielych,“ doplnil Majko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie TANAP Tatranský národný park