Radoslav Procházka sa vzdal poslaneckého mandátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Radoslav Procházka
Predseda strany Sieť Radoslav Procházka. Foto: SITA/Jakub Julény

BRATISLAVA 31. októbra (WebNoviny.sk) – Poslanec Radoslav Procházka sa rozhodol vzdať sa poslaneckého mandátu.

„Rozhodol som sa v plnom rozsahu sa vrátiť k právnej praxi, a to bez ohľadu na to, ako sa pre mňa skončí výberový proces na pôde Súdneho dvora Európskej únie. K 31. októbru sa preto vzdávam mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky aj členstva v politickej strane, ktorú som zakladal,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany #Sieť Karmen Németová. „Využívam túto príležitosť aj na to, aby som sa občanom poďakoval za všetky hlasy, ktoré som od nich dostal, a bývalým kolegom za ich pomoc a podporu,“ dodal Procházka vo vyhlásení.

„Rozhodnutie Radoslava Procházku vzdať sa mandátu poslanca NR SR a člena Siete rešpektujem. Radovi ďakujem za spoluprácu a prajem mu všetko dobré v súkromnom aj profesijnom živote,“ uviedol v reakcii na Procházkovo vyhlásenie predseda strany #Sieť Roman Brecely. „V Sieti vnímame túto situáciu ako možnosť začať novú etapu a budeme v parlamente aj naďalej presadzovať program, ktorým Sieť oslovila svojich voličov. Sieť bude podporovať konštruktívnu diskusiu a efektívne riešenia ako strana, ktorá podporuje idey silnej spoločnosti a jednoduchého štátu,“ dodal Brecely.

Procházku by v parlamente mala nahradiť Zuzana Zimenová. Tá krátko po voľbách vystúpila na tlačovej besede spolu s Miroslavom Beblavým, Katarínou Macháčkovou a Simonou Petrík s tým, že ak sa dostane do parlamentu, vládnu koalíciu zloženú zo strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť podporovať nebude. Neskôr však sa stala expertkou na ministerstve školstva, ktoré riadi nominant SNS. Zimenová nikdy nebola členkou Siete, ale pôsobila ako expertka strany pre školstvo. Podľa Németovej so Zimenovou momentálne komunikuje predseda strany. Stretnúť by sa s ňou mal v stredu.

Strana Sloboda a Solidarita agentúru SITA informovala, že sa pred niekoľkými týždňami obrátila listom na Súdnu radu v Luxemburgu v súvislosti s nomináciou Radoslava Procházka na sudcu Všeobecného súdu EÚ. Na základe listu adresovaného všetkým členom panelu Súdnej rady bolo otvorené kontradiktórne konanie k obsahu listu voči Slovenskej republike a samotnému kandidátovi.

„V liste sme okrem iného upozornili Súdnu radu na nízky morálny kredit Radoslava Procházku, netransparentné financovanie jeho dvoch politických kampaní, prezidentskej a parlamentnej,“ povedal predseda strany SaS Richard Sulík. Dodáva, že keby bol Radoslav Procházka ustanovený za sudcu, vážnosť tohto súdu by sa znížila v očiach slovenskej verejnosti. „Považujem za samozrejmé, že v slušných spoločnostiach sa takéto prešľapy začnú zodpovedne riešiť. Členovia panelu v tomto nesklamali a veríme, že výsledkom tohto konania bude neprijatie nominácie Radoslava Procházku,“ uzavrel Sulík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Radoslav ProcházkaRichard SulíkRoman BrecelyZuzana Zimenová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky