Premiér má záujem na dobrých vzťahoch s prezidentom Kiskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska, Robert Fico
Premiér a predseda Smeru Robert Fico s prezidentom Andrejom Kiskom. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 3. novembra (Webnoviny.sk) – Premiér Robert Fico (Smer-SD) má záujem na dobrých vzťahoch s prezidentom Andrejom Kiskom. Povedal to vo štvrtok v krátkom vyhlásení, ktorým reagoval na vyjadrenia prezidenta v rozhovore zverejnenom v aktuálnom vydaní týždenníka Trend. Premiér Fico dnes ubezpečil občanov, že má záujem na dobrých vzťahoch s prezidentom Slovenskej republiky.

„Slovensko potrebuje spoluprácu najvyšších ústavných činiteľov a konflikt, do ktorého sa ma pokúšajú zatiahnuť, absolútne odmietam. Mám zodpovednosť za Slovensko, a preto trvám na svojich troch postojoch. Som proti vzniku ucelenej komunity moslimov na Slovensku, som principiálne proti povinným kvótam. Rovnako v prípade konfliktu Ukrajiny s Ruskou federáciou majú obe strany zodpovednosť, ktorá vyplýva z Minských dohôd a odmietam sa na to pozerať jednofarebne, ako to možno robia iné krajiny. Pokiaľ ide o Veľkú Britániu, budem bojovať za to, aby 80-tisíc Slovákov, ktorí žijú a pracujú vo Veľkej Británii neboli obeťami pokusu urobiť z nich občanov druhej kategórie,“ povedal s tým, že svoje názory nemá dôvod meniť.

V rozhovore v týždenníku Trend prezident kritizoval Ficove výroky či vyšetrovanie kauzy Bašternák. „Obzvlášť najvyšší ústavní činitelia by si mali uvedomovať, že ich vyjadrenia sú monitorované našimi zahraničnými partnermi. Briti pociťovali veľké sklamanie z vyjadrenia, ako by ich mal odchod z EÚ zabolieť,“ povedal Kiska pre týždenník s tým, že podobne premýšľali aj o našom postoji k vojne u našich východných susedov. Problémová bola najmä veta o tom, že Rusko spravilo viac pre mierový proces ako Ukrajina.

Ako Kiska dodal, hanbil sa hlavne vtedy, keď sa jeden prezident moslimskej krajiny, ktorá je zároveň členom Bezpečnostnej rady OSN, spýtal, či Slováci naozaj nenávidia moslimov. „Musel som vysvetľovať, že názory niektorých politikov nereprezentujú zahraničnopolitický postoj našej krajiny. Aj výsledky hlasovania v OSN ukazujú, že sme spravili veľa chýb a náš minister zahraničných vecí na to doplatil,“ reagoval Kiska. Prezident v rozhovore vyjadril aj smútok z kauzy Bašternák.

„Od začiatku prípadu všetci vieme, že rečiam o dvanástich miliónoch, ktoré niekto priniesol v hotovosti, sa nedá veriť,“ povedal a pýtal sa, prečo dodnes nie je nikto stíhaný: „Keď verejný činiteľ garantuje vyšetrenie prípadu, tak aj keby vznikla len hypotetická otázka, či nemá na prípad priame prepojenie, už vtedy je vecou elementárnej slušnosti, aby v takej situácii odstúpil. To sa neudialo,“ povedal prezident v rozhovore pre Trend.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaLadislav BašternákRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR