Na západe Slovenska potvrdili ďalšie ohniská vtáčej chrípky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Labuť
Foto: ilustračné, Thinkstock

SKALICA 21. januára (WebNoviny.sk) – Ďalšie ohniská vtáčej chrípky H5N8 potvrdili veterinári na západe Slovenska. Vírus zistili u labutí veľkých na vodnej ploche v obci Sekule (okres Senica) a na rybníku v Skalici. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Senici nariadila v oboch lokalitách vykonať súpis doma chovaných zvierat v pásme do troch kilometrov a aj ďalšie opatrenia.

Chovatelia hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí v trojkilometrovom pásme od zistenia vírusu majú zabrániť kontaktu s inou hydinou a vtákmi, vo zvýšenej miere dbať na osobnú hygienu, pri manipulácii s hydinou používať osobné ochranné prostriedky a dodržiavať aj ďalšie nariadenia veterinárov. Zakázaný je aj presun hydiny a vtáctva, ako aj vajec.

Štátna veterinárna a potravinová správa eviduje na Slovensku v tomto roku štyri prípady výskytu vysokopatogénnej vtáčej chrípky u hydiny a vtákov chovaných v zajatí a pätnásť prípadov u voľne žijúceho vtáctva. Prvý prípad vtáčej chrípky v domácom chove na Slovensku sa objavil koncom minulého roku v bratislavskej časti Dúbravka.

Nasledovali ďalšie prípady v košickej zoologickej záhrade, u voľne žijúceho vtáctva v okrese Komárno, v obci Chmeľov v okrese Prešov, u uhynutých labutí vo Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky. V súčasnosti už veterinári hlásia výskyt tohto ochorenia prakticky zo všetkých kútov Slovenska od Košíc až po Skalicu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia