Vojaci sa cítia dotknutí, hovorí Matovič o povýšení Danka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Danko, Igor Matovič
Foto: SITA - koláž WbN

BRATISLAVA 23. januára (WebNoviny.sk) – Vyššiu vojenskú hodnosť, ktorú minister obrany udelil aktívnym politikom, by im mali odobrať. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) predkladá do parlamentu návrh novely zákona o brannej povinnosti, na základe ktorého by boli politikom odobraté „nemorálne udelené“ vojenské hodnosti.

Vlna kritiky zo strany profesionálnych vojakov

Povýšenie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka z hodnosti desiatnika na kapitána v zálohe spôsobila podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča vlnu kritiky aj zo strany profesionálnych vojakov, ktorí na povýšení pracujú roky.

„Právom sa vojaci cítia dotknutí,“ povedal v pondelok na tlačovej besede s tým, že aj aktívneho vojaka, ktorého priviezli na Slovensko v cínovej truhle z vojenskej misie, ocenili povýšením iba o jednu hodnosť, kým Danko postúpil v rebríčku naraz o osem hodností.

„Aby sme takému konaniu zabránili, predkladáme novelu zákona, ktorá politikom odoberie nemorálne udelené hodnosti,“ vysvetlil a dodal, že na základe tejto novely budú automaticky odobraté hodnosti akémukoľvek aktívnemu politikovi.

Paška a Jahnátek povýšení do hodnosti plukovníka

Poslanec Eduard Heger vysvetlil, že Danko bol povýšený podľa zákona o brannej povinnosti, ktorý umožňuje ministrovi povýšiť aj vojaka v zálohe. „My chceme priniesť jednoznačné určenie, ako majú byť vojaci v zálohe povýšení,“ dodal.

V zákone je podľa jeho slov špecifikované, že „vojenskou hodnosťou sa vyjadruje pripravenosť vojaka na výkon funkcie“. „To odráža jeho vzdelanie, schopnosti a skúsenosti,“ povedal s tým, že vojaci si rešpekt zaslúžia, lebo skúsenosti naozaj majú.

Povyšovanie je veľmi dôležitý proces. „Dôstojníci sú náš veliteľský zbor. Títo ľudia vedú a riadia naše ozbrojené sily, lebo tomu rozumejú a majú na to skúsenosti,“ povedal Heger. Podľa neho o vojakov v zálohe, na rozdiel od profesionálnych vojakov, akoby už nebol záujem, a preto prinášajú spomínanú novelu. „Budeme vychádzať z pravidiel, ktoré sú určené pre aktívnych vojakov. Dôležité je, aby vojak v zálohe nebol nijak preferovaný,“ uviedol. OĽaNO navrhuje, aby v zálohe boli povyšovaní iba o jeden stupeň v hierarchii hodností.

V 55 rokoch veku sú podľa Hegera vojaci vyraďovaní zo zálohy. Preto je podľa neho nezmysel aj to, že začiatkom minulého roka boli povýšení do hodnosti plukovníka Pavol Paška (Smer-SD) a Ľubomír Jahnátek (Smer-SD), ktorí majú viac ako 55 rokov.

Ako Matovič uzavrel, Danko demoralizoval armádu. „Danko ukázal, že si vôbec neváži statočných vojakov v armáde, ani ozbrojené sily SR a ani náš štát, Slovensko,“ povedal Matovič. Novelu, ktorá by mala odobrať „pofidérne udelené hodnosti“ aktívnym politikom, by mali poslanci prerokovať na marcovej schôdzi parlamentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoEduard HegerIgor MatovičĽubomír JahnátekPavol Paška
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiOzbrojené sily Slovenskej republiky