Obrazom: Na Slovensku otvorili regionálne veliteľstvo NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sídlo Styčného integračného tímu NATO na Slovensku (NFIU SVK)

BRATISLAVA 25. januára (WebNoviny.sk) – V priestoroch kasární v bratislavských Vajnoroch v utorok slávnostne otvorili sídlo Styčného integračného tímu NATO na Slovensku (NFIU SVK). Slovenská republika tak splnila svoj záväzok zo summitu NATO vo Walese, ktorý potvrdila vo februári 2015, keď o vytvorenie tohto tímu požiadala na stretnutí ministrov obrany v Bruseli. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

NATO bola a aj bude obranná aliancia

Vybudovanie NFIU odobrila v júli 2015 vláda a následne aj Národná rada SR. Styčný integračný tím bude koordinovať a pomáhať spojencom pracovať efektívnejšie s cieľom udržať obyvateľstvo členských krajín v bezpečí.

Obrazom: Sídlo Styčného integračného tímu NATO na Slovensku

Okrem ministra obrany SR Petra Gajdoša sa na ceremoniáli zúčastnili aj námestník generálneho tajomníka NATO pre verejnú diplomaciu Tacan Ildem, zástupca predsedu Vojenského výboru NATO generálporučík Steven M. Shepro a veliteľ Spojeneckých síl NATO generál Salvatore Farina.

Námestník generálneho tajomníka NATO pre verejnú diplomaciu Tacan Ildem poďakoval v mene generálneho tajomníka Aliancie Jensa Stoltenberga slovenskej vláde a občanom za silnú podporu pre NATO a za to, že sa NFIU podarilo na Slovensku zriadiť.

„Je to práve myšlienka jeden za všetkých a všetci za jedného, ktorá udržuje silné NATO, našich občanov v bezpečí a naše krajiny v mieri,“ vyhlásil Ildem. Zdôraznil, že NATO bola a aj bude obranná aliancia a ozbrojené sily členských štátov nepredstavujú hrozbu pre žiadnu krajinu. „Naším cieľom je zabrániť konfliktu, a nie ho vyprovokovať,“ zdôraznil.

Sídlo Styčného integračného tímu NATO na Slovensku (NFIU SVK)

Farina vyzdvihol strategickú polohu Slovenska

Veliteľ Spojeneckých síl NATO generál Salvatore Farina vyzdvihol strategickú polohu Slovenska a pripomenul, že styčné tímy sú v ôsmich krajinách – okrem Slovenska aj v Litve, Estónsku, Lotyšsku, Poľsku, Bulharsku, Rumunsku a v Maďarsku.

„Tento organizačný prvok vnímame ako príspevok k národnej, ako aj ku kolektívnej obrane vo svetle bezpečnostného vývoja od summitu NATO vo Walese,“ povedal slovenský minister obrany Peter Gajdoš s tým, že primárnou úlohou NFIU je v prípade potreby zabezpečiť bezproblémové rozmiestnenie síl Aliancie na území východného krídla. Zároveň zdôraznil, že v žiadnom prípade nejde o základňu NATO, ako je to častokrát nesprávne interpretované.

Hlavnou úlohou NFIU na Slovensku je podpora kolektívnej obrany NATO v plánovacom procese, asistencia pri výcviku a spoločných cvičeniach a v prípade potreby zabezpečenie a koordinácia prijatia spojeneckých síl v danom regióne. V slovenskom NFIU bude pôsobiť 41 príslušníkov, z toho 21 pozícií je určených pre Slovensko a 20 pozícií pre medzinárodný personál z členských krajín NATO.

Styčný integračný tím NATO na Slovensku dosiahol počiatočnú operačnú spôsobilosť 1. januára 2017, čo v praxi znamená, že od tohto dátumu splnil všetky požadované organizačné, administratívne a technické kritéria. Plnú spôsobilosť by mal dosiahnuť 1. júna 2017.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Danka CapákováPeter Gajdoš
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SRNATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy