Kandidátkou vládnej koalície na ombudsmanku je Patakyová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
NR SR
Pohľad do rokovacej sály parlamenetu počas rokovania mimoriadnej 8. schôdze Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi. Bratislava, 6. júl 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 27. januára (WebNoviny.sk) – Poslanecké kluby vládnej koalície sa zhodli na kandidatúre profesorky Márie Patakyovej na post verejnej ochrankyne práv. Potvrdil to v piatok na tlačovej besede predseda poslaneckého klubu strany Most-Híd Gábor Gál.

Ako dodal, pri hľadaní vhodného kandidáta mali na zreteli dva atribúty, a to nestrannosť a odbornosť. „Naša kandidátka profesorka Mária Patakyová spĺňa tieto požiadavky. Okrem toho spĺňa formálne aj neformálne požiadavky, medzi ktoré patrí rešpektovanie, sociálna empatia, vysoké pracovné nasadenie, schopnosť počúvať,“ povedal s tým, že sa venuje aj európskemu právu, je advokátkou a tiež prorektorkou pre legislatívu na Univerzite Komenského v Bratislave.

„Teší nás, že sme na funkciu našli ženu, lebo v zastúpení žien vo verejných funkciách máme čo vylepšovať,“ povedal Gál a dodal, že kandidátka na post má podporu aj koaličných partnerov strany Smer-SD a SNS. Hoci sa pred časom ako o možnom kandidátovi hovorilo aj o poslancovi NR SR za Most-Híd Petrovi Kresákovi, ten kandidatúru odmietol. V blízkom čase Patakyová predstaví svoju koncepciu na parlamentnom ľudskoprávnom výbore.

Gál sa domnieva, že nie je dôležité, či bude ombudsman navrhnutý opozíciou, či koalíciou, podľa neho post patrí občanom Slovenskej republiky. „Verejný ochranca práv musí byť hlasný a rešpektovaný tam, kde štát zlyháva.“ Na adresu končiacej ombudsmanky Jany Dubovcovej sa Gál vyjadril, že prinavrátila funkcii status. „Budem veľmi rád, keď aj ďalší ombudsman bude niekedy oponovať vláde, verejnej mienke. No predovšetkým sa musí zastávať slabších,“ dodal poslanec Gál.

Mária Patakyová

sa habilitovala na docentku v odbore obchodné právo v roku 2000, v roku 2010 bola vymenovaná za profesorku v odbore obchodné a finančné právo. Na Právnickej fakulte UK pôsobí od roku 1986, kde v rokoch 2003 – 2011 zastávala pozíciu prodekanky.

Od februára 2011 je prorektorkou Univerzity Komenského v Bratislave. V minulosti absolvovala zahraničné študijné pobyty v Taliansku, USA, Grécku a Veľkej Británii. V roku 2007 ukončila dvojročný program Cambridge Diploma in Introduction to English and European Law.

Bola členkou predsedníctva Agentúry na podporu výskumu a vývoja a v súčasnosti je členkou rady APVV pre spoločenské vedy, členkou predsedníctva European C-Law (Krakow, Poľsko), členkou za SR v European Academy of Private Lawyers (Pavia, Taliansko) a členkou za SR v European Model Company Act Group a i.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana DubovcováMária Patakyová