Koalícia má za sebou ťažký rok, Smer má jasné ciele

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Premiér Robert Fico počas zástavky pri stavbe novej autobusovej stanice Terminal Shopping Center Banská Bystrica v rámci pracovnej návštevy v Banskej Bystrici. Banská Bystrica, 21. november 2016. Foto: SITA/Jakub Julény

BRATISLAVA 30. januára (WebNoviny.sk) – Uplynulý rok bol pre koalíciu Smer-SD, SNS a Most-Híd náročný, keďže bola neustále spochybňovaná a čelila útokom. Pokiaľ ide o stranu Smer, na rok 2017 sú jej ciele jasné – byť garantom stability, profesionálne vládnuť a prinášať silný sociálny program. Vyplýva to zo slov predsedu Smeru a vlády Roberta Fica v nedeľňajšej relácii TA3 V politike.

Fico sa v relácii vyjadril aj k novej generácii v strane, zahraničnej politike, ale aj k ľuďom, ktorí nechcú pracovať. Fico plánuje stráviť niekoľko dní z týždňa v regiónoch a pochodiť tak celé Slovensko. Ohlásil, že so sebou bráva vicepremiéra pre investície Petra Pellegriniho a štátnu tajomníčku rezortu vnútra Denisu Sakovú.

Dodal ale, že v strane sú aj ďalší s potenciálom – minister financií Peter Kažimír či predseda žilinského VÚC Juraj Blanár. „Je zodpovednosťou lídra, aby nezabíjal konkurenciu. Mali sme možnosť často vidieť, ako lídri kántrili konkurenciu, ja si želám, aby nová generácia v Smere vyrastala, pretože chcem, aby bola na scéne tradičná ľavicová strana, či už vo vláde, alebo opozícii,“ povedal premiér.

Premiér tiež avizoval, že chcú s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD) riešiť aj situáciu s občanmi, ktorým sa nechce pracovať. Slovensko podľa Fica pociťuje nedostatok pracovnej sily, ale sú regióny, kde je 18-percentná nezamestnanosť.

Firmy tam ale nevedia zohnať ľudí, ktorí chcú robiť. Preto chcú urobiť radikálnejší rozdiel medzi tými, ktorí chcú pracovať a potrebujú pomoc, a tými, ktorí pracovať nechcú a otravujú ľuďom život. „Nehovorím iba o cigánoch, ale všeobecne,“ dodal Fico. Pokiaľ ide o pracovný trh, bude tlačiť aj na zvyšovanie minimálnej mzdy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj BlanárPeter KažimírRobert Fico
Firmy a inštitúcie Most-HídSMER-SDSNS Slovenská národná strana