Slovenský recept triumfoval, Lola (7) vyhrala súťaž v pečení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Lola Willingham Foto: Archív K.W.

Sedemročná Lola Willingham, ktorej mama Katarína pochádza z Bratislavy, bodovala v britskej kulinárskej súťaži v pečení chleba World Bread Awards 2013. V utorok si zo slávnostného finále v Londýne odniesla titul Young Baker a prvé miesto v kategórii mladých pekárov vo veku do 12 rokov.

Katarína Willingham
Foto: Archív K.W.

Malá pekárka porotu zaujala sladkou žemľou, ktorú pripravila podľa receptu svojej prastarej mamy z Vinodolu. „Všimla som si súťaž na internete a pomyslela si, že by to mohla byť zábava, keby sme sa obe zapojili,“ uviedla Lolina mama Katarína, ktorá sa v roku 2005 presťahovala do anglického Southamptonu, kde si otvorila vlastnú školu varenia Lemon & Soul Cookery School.

„Súťažila som v kategórii profesionálov, ale nepodarilo sa mi dostať do ďalšieho kola. Lola však upiekla dva vynikajúce slovenské kysnuté koláče a postúpila v súťaži ďalej,“ dodala 34-ročná rodáčka z Bratislavy.

Víťazný verdikt si Lola vypočula v utorok večer na slávnostnej recepcii v londýnskom Hyde Parku. „Som na Lolu nevýslovne hrdá,“ uviedla jej šťastná mama. Sedemročná pekárka sa vareniu priúča už od svojich dvoch rokov a nie je jej cudzia slovenská ani svetová kuchyňa. Keďže miluje všetko sladké, najviac jej učarovalo práve pečenie, nedá však dopustiť ani na slovenské prívarky, ktoré jej mama Katarína v Anglicku varí. „Lola miluje klasické slovenské omáčky. Najviac šošovicovú, tiež knedľu či špenát.“

Katarína Willingham
Foto: Archív K.W.

Spolu so svojimi sestrami – šesťročnou Nadiou a trojročnou Victoriou – mame často pomáhajú aj pri organizovaní detských narodeninových osláv, počas ktorých sa ich účastníci zároveň učia variť. Katarína však svoje deti do varenia nenúti. „Z kuchyne ich musím vyháňať,“ prezradila majiteľka školy varenia pre portál Webnoviny.sk. „Lola ma zvykla pozorovať, keď som piekla a vždy ju to zaujalo. Často mávame doma zvláštne veci či rôzne druhy korenia a dcéry sa vždy pýtajú, na čo sa používajú. Už som im ukazovala, ako sa vykosťuje ryba a pripravujú rôzne druhy mäsa. Ešte je to pre ne zložité, ale keďže sú tým neustále obkolesené, pomaly sa to na ne lepí.“

„Je skvelé vidieť vlastnú dcéru uspieť v niečom, čo zbožňujete a zároveň sa tým živíte,“ dodala majiteľka školy varenia.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia