Smer-SD odmietol predaj po lehote minimálnej trvanlivosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
žena, nakupovanie, potraviny
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 28. marca (WEBNOVINY) – Vládny Smer-SD odmietol v piatkovom hlasovaní novelu zákona o potravinách, v ktorej poslanci za SaS Ľubomír Galko a Lucia Nicholsonová navrhovali predaj potravín po uplynutí minimálnej trvanlivosti.

„Sme presvedčení, že nami predložený návrh pomôže podnikateľom, aj spotrebiteľom,“ podotkol Galko s tým, že v piatok musia podnikatelia likvidovať potraviny, ktoré je naďalej možné konzumovať.

Cieľom novely je podľa zástupcov SaS znížiť mieru plytvania prírodnými zdrojmi a zvýšiť dostupnosť potravín pre osoby, ktoré sú vo finančnej núdzi. Z údajov Európskej komisie (EK), o ktorých informoval Galko, vyplynulo, že obyvatelia EÚ ročne vyhodia takmer 89 mil. ton potravín, ktoré nespotrebujú.

„Na jedného obyvateľa tak pripadá asi 179 kilogramov vyhodených potravín, pričom dve tretiny týchto potravín sú stále požívateľné,“ konštatoval Galko s tým, že do roku 2020 by sa množstvo vyhodených potravín mohlo zvýšiť o 40 % na 126 mil. ton ročne.

Ako Galko ubezpečil, minimálna trvanlivosť je časový údaj, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti, a teda prekročenie tohto dátumu neznamená zdravotné riziko. Podľa spomínanej novely by malo ísť o suchšie druhy, ako sú strukoviny, ryža, cestoviny.

„Za ich zdravotnú bezchybnosť budú zodpovedať predajcovia,“ podotkol Galko. Zároveň zdôraznil, že predaj potravín po uplynutí minimálnej lehoty trvanlivosti je povolený napríklad v Českej republike, Nemecku a Rakúsku. „Tento systém tam výborne funguje a z legislatívy týchto krajín sme čerpali aj my,“ uzavrel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír GalkoLucia Nicholsonová