Splodené naraz, narodené s rozdielom 11 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Sestry Bethany, Megan a Ryleigh Foto: www.dailymail.co.uk

Keď porovnáte fotografie 11-ročných dvojičiek Megan a Bethany spred desiatich rokov s výzorom ich mesačnej sestry Ryleigh, nie je ťažké si všimnúť, že sestry akoby si z oka vypadli. Napriek tomu, že sa narodili v rôznych storočiach, všetky tri boli splodené v ten istý deň. Moderná veda dnes už dokáže zázraky. Kým embryá dvojičiek Megan a Bethany boli implantované do maternice ich matky v roku 1998, Ryleighino bolo zmrazené o 11 rokov dlhšie.

Experti na asistovanú reprodukciu sa zhodujú, že toto je prvý prípad, kedy sa traja súrodenci z toho istého oplodňovacieho cyklu narodili s takým veľkým generačným rozdielom. „Keď sa narodila Ryleigh, vyzerala úplne rovnako, ako jej sestry pred jedenástimi rokmi. Bolo to veľmi zvláštne,“ povedala ich 37-ročná matka Lisa.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

S Adrianom Sheperdom (45) sa zosobášili v roku 1994 a okamžite túžili rozšíriť svoju rodinu o detský prírastok. Čoskoro však zistili, že to nebude také jednoduché. Lise totiž diagnostikovali endometritídu – zápal maternicovej sliznice – a tiež syndróm polycystických vaječníkov, takže obidvaja tušili, že ich šance počať prirodzene sú minimálne. A tak sa rozhodli pre inú cestu. V septembri 1998 pár navštívil Kliniku asistovanej reprodukcie Midland. Doktori zozbierali 24 vajíčok, z ktorých 14 bolo úspešne oplodnených spermiami Adriana Sheperda. Dve embryá boli zavedené a zvyšných 12 bolo zamrazených. „Vedeli sme, že hrozí riziko, že počatie nebude úspešné, tak sme sa snažili nemať privysoké očakávania,“ vysvetlil Adrian.

Lisa Sheperdová si pravidelne robila tehotenské testy, ale tie boli neustále negatívne. Ale jedného dňa zbadala prúžok inej farby a sestričky na klinike jej oznámili, že čaká dvojičky. Na svet priviedla dve zdravé dcéry. Hoci sa narodili o 6 týždňov skôr, cisársky rez prebehol bez problémov. Keď mali dievčatá deväť, rodičom začal v dome chýbať detský džavot. „Spýtali sme sa dievčat, čo by povedali na ďalšieho člena rodiny a obe boli nadšené,“ dodal Adrian, ktorý pracuje ako inžinier pre Network Rail.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

A tak sa v decembri 2009 rodina vrátila na kliniku asistovanej reprodukcie, aby použila vajíčka zmrazené pred desiatimi rokmi. „Zdalo sa mi to zvláštne, že sme použili tie isté vajíčka, ktoré sme uskladnili pred toľkými rokmi. Tie, ktoré boli počaté v tom istom čase, ako naše dvojčatá. Vedeli sme, že ak sa nám pošťastí mať ďalšie dieťa, bude to vlastne trojička našich dievčat,“ vysvetlila šťastná matka. Manželia si uvedomovali riziko, do akého sa rozhodli ísť a vopred sa dohodli, že ak sa to nepodarí, nebudú sa už viac o dieťa pokúšať. „Bola to naša posledná šanca a ak sa to malo stať, tak by sa to stalo.“ Ryleigh prišla na svet pred mesiacom a vážila zdravých 3,5 kg. Dvojičky sú šťastné, že majú ďalšiu sestru a tiež vedia o tom, že bola splodená v tom istom čase ako ony. „Je to skutočne veselé bábätko a má obrovskú chuť do jedla – ako by chcela dobehnúť ten stratený čas,“ dodala šťastná Lisa.

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia