Výber EUHL sa teší na zápasy proti rovesníkom z Ameriky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 29. decembra (WBN/PR) – Európski vysokoškolskí hokejisti sa už o pár dní postavia na ľad proti hráčom spoza oceánu. Výber EUHL si už tretí rok po sebe zmeria sily s tímom, ktorý je vyskladaný z tých najlepších hokejistov z ACHA (American Collegiate Hockey Association). O radosť z výhry tak bude súperiť výber hráčov z ligy, ktorá pôsobí v Európe zatiaľ tretí rok, proti celku z americkej súťaže, ktorá má viac než storočnú tradíciu!

Po ukončení mládežníckych súťaží sa nemuseli vzdať hokeja, skĺbili ho so vzdelaním. Presne týmito slovami možno opísať stovky hráčov, ktorí sa rozhodli popri štúdiu na vysokej škole/univerzite naďalej venovať svojej hokejovej vášni. Priestor na tento druh realizácie im poskytla EUHL (Európska univerzitná hokejová liga), ktorá vznikla pred tromi rokmi podľa amerického vzoru. Pri jej zrode stáli hneď niekoľkí hokejoví nadšenci, medzi nimi i bývalý slovenský reprezentant a hráč NHL Ľubomír Sekeráš. Spomínaná americká súťaž, ktorá bola pre zakladateľov EUHL vzorom, už však nie je len akýmsi vzdialeným modelom, ktorej sa chce európska liga jedného dňa vyrovnať. Výber ACHA pricestuje po roku znova do Európy, kde si zmeria sily i s All Stars EUHL. „Američania opäť odohrajú nazvime to európske turné, chýbať nebudú ani zápasy proti nášmu výberu. Verejnosť by sa mohla mylne domnievať, že títo naši hostia spoza oceánu nás doslova na tom ľade zničia – predsa len ich liga je oveľa staršia, na vyššej úrovni. Avšak naši hráči sú veľkí bojovníci a to preukázali v týchto stretnutiach už pominulé roky. Veď keď sme s nimi hrali prvý raz, boli sme jediný tím v Európe, ktorý ich dokázal poraziť! Potom nasledovali dve remízy. Som presvedčený, že i teraz pôjde o vyrovnané zápasy, ktoré bude sprevádzať dravý hokej a túžba po víťazstve,“ nešetril slovami Sekeráš.

V roku 2014 odohrali spomínané celky svoj prvý vzájomný zápas, o rok neskôr sa EUHL rozhodla zostaviť dva výbery a tak sa uskutočnili i dva zápasy. „V rovnakom trende budeme pokračovať i tento rok. Máme prichystané dva tímy, tých najlepších z najlepších, a to nemyslím len hráčov, ale tiež trénerov či manažérov. Tieto stretnutia sú obrovskou školou nie iba pre hokejistov, ale i pre organizačné tímy, v ktorých figurujú študenti,“ vyjadril sa viceprezident EUHA. Kým predošlé stretnutia sa odohrali na Slovensku (Bratislava, Banská Bystrica), tento raz sa vedenie ligy rozhodlo presunúť dejisko do susedného Česka. „Keďže ide o nadnárodnú ligu, rozhodli sme sa najbližšie dva zápasy odohrať v Plzni a Prahe. Je dôležité, aby sa súťaž väčšmi rozšírila i v Českej republike a taktiež i v ďalších krajinách Nemali by sme preto všetky akcie sústrediť iba na Slovensko, hrajú tu predsa tímy aj z iných štátov,“ vysvetlil Sekeráš.

Nastávajúce stretnutia EUHL vs. ACHA

Plzeň – Home Monitoring Aréna, 3.1.2016 17:00

Praha – ICE Aréna Hvězda, 5.1.2016 18:00

Odohrané stretnutia EUHL vs. ACHA

(2014, Bratislava) EUHL – ACHA 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)

(2015, Banská Bystrica) EUHL – ACHA 2:3 po sam. nájazdoch (0:1, 1:0, 1:1, 0:1)

(2015, Bratislava) EUHL – ACHA 5:4 po sam. nájazdoch (0:2, 3:0, 1:2)

autor: Janka Danková (EUHA)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EUHL The European University Hockey League