Pýtali sme sa športového psychológa a pedagóga Rakovského

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 19. augusta (WBN/PR) – Vyštudoval športovú psychológiu a pedagogiku vo švajčiarskom Fribourgu kde žije a pracuje ako športový psychológ a pedagóg v mnohých športových odvetviach ako sú tenis, futbal, hokej, basketbal, snowboarden, cyklistika, kulturistika, powerlifting a podobne.

1. Čo si myslíte o doterajších úspechoch alebo sklamaniach slovenských športovcov na súčasnej Olympiáde v Riu:

Úvodom treba povedať, že všetci ľudia chcú mať vo svojom živote úspechy a nikto nechce byť sklamaný. Prečo by to malo byť medzi športovcami inak? Ti športovci, ktorí získali medaily na Olympijských hrách v Riu, sú za to oslavovaní fanúšikmi. Ziskom medailí patria automaticky medzi tých úspešných.

Podľa takéhoto nekompromisného kritéria úspešnosti môžeme konštatovať, že slovenskí športovci boli doteraz medailovo úspešní v dvoch prípadoch: vodní slalomári Matej Beňuš (C1) získal striebornú a bratranci Škantárovci (C2) zlatú medailu. Ostatní slovenskí Olympionici, ktorí chceli získať medailu a nezískali žiadnu, sú z toho enormne sklamaní. Mnohí z nich nevedia pochopiť, že prečo práve oni a práve na tejto Olympiáde nezískali vysnívané medaily.

Napríklad kajakárka Janka Dukátová obsadila štvrté miesto. Jakub Grigar (K1) piate miesto. Danka Barteková skončila v streleckej súťaži skeete na 16 mieste. Nielen títo traja športovci rozmýšľajú intenzívne o svojich vlastných predolympijských očakávaniach a dnešnou realitou bez medaily. Mnohí uvažujú aj o sklamanom očakávaní zo strany širokej verejnosti. Všetkých očividne máta brutálne pravidlo: Máš medailu si úspešný alebo nemáš medailu a si preto neúspešný.

Kajakárka Jana Dukátová hodnotila po finálovej jazde každú sekundu svojej jazdy nasledovne: „Všetko mi vyšlo až na ten posledný valec, ktorý ma pridržal. Tam som stratila čas pre dotyk s bránkou. Finálový dotyk si budem asi veľmi dlho vyčítať. Išla som veľmi na tesno a bohužiaľ, nedokázala som to už prejsť načisto. O štvrtom mieste si môžete povedať, že je to dobrý výsledok, ale ja som do Ria prišla vybojovať medailu. Je jedno, či som štvrtá, piata alebo šiesta“.

Danka Barteková po pretekoch povedala: „Neviem kde bol problém. Bola som oddýchnutá, pozitívne naladená. Všetko fungovalo, len presné trefy neprichádzali. Ráno som išla na strelnicu s tým, že už ma nemá čo prekvapiť. Bohužiaľ ma prekvapilo. Som zdevastovaná. Neviem, kde sa stala chyba. Príprava bola dobrá, cítila som sa fajn“.

Športové výsledky našich Olympionikov komentujú dennodenne aj známi športový odborníci. Všetci sa snažia vyjadriť svojim spôsobom, čo si o športových výkonoch slovenských športovcov myslia.

Michal Martikán komentoval v tlači športové výkony vodných slalomárov nasledovne: „Nedá sa povedať, že by niekto nezvládol úlohu, ale sme, samozrejme aj trochu sklamaní, pretože Jakub Grigar aj Janka Dukátová mali na to, aby získali medailu. A dokonca mali aj na zlato, preto je to trošku zmiešaný pocit“.

Aj široká verejnosť komentuje zanietene úspechy alebo sklamania slovenských Olympionikov. Fanúšikovia športovcov diskutujú dosiahnuté výsledky napríklad v práci, na uliciach alebo v baroch. Názory sú rôzne. Niektorí ľudia sú s dosiahnutými výsledkami našich športovcov na Olympiáde v Riu veľmi spokojní, niektorí len trochu a existujú aj takí, ktorým sa máli a sú nespokojní.

Športové výsledky našich Olympionikov tiež intenzívne prežívajú a diskutujú aj ich rodinní príslušníci, ktorí držali palce pri televízoroch. Darka Škantárová komentovala fandenie vodným slalomárom pri ich televízore nasledovne: „Po jazde som verila, že im to na stupne víťazov postačí. A hoci som sa v kútiku duše nádejala. Všetkých okolo som krotila, aby sme sa neradovali predčasne. Po dojazde poslednej posádky nastal neopísateľný mix emócií“.

Očividne je súťaženie na Olympiáde sprevádzané s mimoriadne intenzívnymi emóciami. U šťastných medailistov ukazujú ich emócie veľkú spokojnosť po skončení ich súťaženia. Horšie je to s emóciami u tých, ktorým sa očakávaná medaila neušla. Týmto nespokojným športovcom to bude nejaký čas trvať, kým sa ich rozbúrené emócie sklamania znovu ustália.

2. Čo všetko by bolo potrebné na zabezpečenie úspešného športového výkonu?

Pred Olympiádou v Riu sa v dennej tlači veľa popísalo o tom, ako sa športovci snažia dokázať vyrovnať s rastúcim psychickým tlakom z očakávania špičkových kvalifikačných výsledkov. Mnohí Olympionici sa museli vyrovnať aj so systematickým stresom, ktoré im vytváralo pozorovanie ich športovej konkurencie, ktorá im tvrdo šliapala na päty. Boli aj takí športovci, ktorí si vytvárali obrovský tlak sami na seba a snažili sa tomu čeliť každý po svojom. Niektorí z nich začali už pred Olympiádou zlepšovať svoju psychiku so športovým psychológom. Iní sa k takejto spolupráci z rôznych dôvodov vôbec nedostali. Napríklad kvôli neznalosti výhod takejto spolupráce.

Z môjho odborného pohľadu je k získaniu medailí na Olympiáde potrebná veľmi vysoká úroveň psychiky u každého športovca. Športovci so slabinami v psychike majú slabé karty na získanie medaily. Na tomto mieste treba zdôrazniť, aký dôležitý je pre každého športovca systematický tréning psychiky (mentálnej zdatnosti). Optimálnu psychiku potrebujú športovci predovšetkým na to, aby boli psychicky schopní dosiahnuť optimálny športový výkon. Tréning psychiky (mentálnej zdatnosti) u športovca sa týka napríklad nasledovných osobných alebo sociálnych schopnosti a zručnosti: Motivácia, koncentrácia, pozitívne myslenie, sebadôvera, vizualizácia športových momentov, kontrola myšlienok a pocitov, predvídanie športových situácií, tímová schopnosť a iné. Takéto mentálne schopnosti a zručnosti pomáhajú športovcom k optimálnym športovým výkonom tak počas tréningu ako aj pri súťažení.

Aké vyplýva z uvedeného poučenie? Nepríjemnému psychickému tlaku a z toho rastúcemu stresu napríklad z očakávania špičkových výsledkov, sa nevyhne žiaden športovec v priebehu svojej športovej kariéry. Preto by sa mal každý športovec profesionálne vyzbrojiť – pomocou mentálneho tréningu – proti nežiaducim psychickým vplyvom na svoj športový výkon.

Z hore uvedených dôvodov, by som odporúčal predovšetkým mladým talentovaným športovcom – budúcim Olympionikom – zavčasu vyhľadať športového psychológa a poradiť sa s ním o systematickom zdokonaľovaní svojej psychiky, ktorú budú pre svoj športový rast v budúcnosti určite potrebovať.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Danka BartekováJakub GrigarJana DukátováMatej BeňušMichal Martikán