Video: Belgicko na MS vo futbale 2018 ovládlo G-skupinu, triumf nad Anglickom zariadila ľavačka Januzaja

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Belgickí futbalisti
Belgickí hráči ďakujú fanúšikom počas zápasu skupiny G medzi Anglickom a Belgickom na Majstrovstvách sveta vo futbale v roku 2018 na Kaliningradskom štadióne v Kaliningrade v Rusku vo štvrtok 28. júna 2018. Foto: SITA/AP
Tipsport tipujte3.jpg
  • aktualizované 28. júna 23:13

KALININGRAD 28. júna (WebNoviny.sk) – Futbalisti Belgicka zvíťazili aj v treťom zápase G-skupiny na XXI. majstrovstvách sveta v Rusku (14. júna – 15. júla), keď vo štvrtkovom zápase v Kaliningrade prekonali Angličanov najtesnejším rozdielom 1:0.

Hrdinom duelu bol krídelník španielskeho Realu Sociedad San Sebastián Adnan Januzaj, ktorý v 51. min rozhodol zápas svojím premiérovým reprezentačným zásahom.

Anglicko aj Belgicko mali už pred stretnutím istú miestenku v osemfinále, na konte šesť bodov aj identické skóre 8:2, a tak hrozilo, že v prípade remízového rezultátu určí víťaza skupiny až kritérium fair play, príp. žreb pod dohľadom organizačného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Súperi sa na scéne MS stretli premiérovo od šampionátu 1990 v Taliansku. Angličan David Platt vtedy volejom v 119. min osemfinálového duelu rozhodol o víťazstve svojho mužstva 1:0.

V základných zostavách absentovali mnohé známe mená, keďže tréneri sa rozhodli šetriť niektorých kľúčových hráčov. Angličania nastúpili so svojou historicky druhou najmladšou jedenástkou na veľkých turnajoch. Priemerný vek zverencov Garetha Southgata bol 25 rokov a 251 dní. Anglický rekord v tomto smere drží zápas proti Švédsku na MS 2002 v Kórejskej republike a Japonsku (25 rokov a 207 dní, pozn.).

Belgickí „červení diabli“ zásluhou najvyššieho postavenia v „géčku“ v osemfinále natrafia na reprezentáciu Japonska, duel sa hrá v pondelok v Rostove nad Donom. „Albión“ sa v rovnakej fáze predstaví v utorok 3. júla v moskovskej Otkrytie Arene proti tímu Kolumbie.

MS vo futbale 2018

  • G-skupina

Anglicko – Belgicko 0:1 (0:0)

Gól:
51.  – 0:1 A. Januzaj

Žlté karty: 0 – 2
19. Tielemans, 33. Dendoncker

strely celkovo (na bránu): 13:15 (1:4), rohové kopy: 7:2, držanie lopty (v %): 48 – 52, rozhodcovia: D. Skomina – J. Praprotnik, R. Vukan (všetci Slovin.), videorozhodca: A. Dias (Por.)

Zostavy:
Anglicko: Pickford – P. Jones, Stones (46. Maguire), G. Cahill – Alexander-Arnold (79. Welbeck), Loftus-Cheek, Dier, Delph, Rose – Rashford, Vardy
Belgicko: 
Courtois – Dendoncker, Boyata, Vermaelen (74. Kompany) – Chadli, Fellaini, M. Dembélé, T. Hazard – Januzaj (86. Mertens), Batshuayi, Tielemans

I. polčas

Už v 6. min belgický mladík Youri Tielemans vyslal ďalekonosnú strelu, ale gólman Jordan Pickford sa nenechal zaskočiť. Zakrátko anglický stopér Gary Cahill vykopol z bránkovej čiary loptu kotúľajúcu sa do siete. Belgičania boli v ofenzíve aktívnejší.

Tesne pred uplynutím úvodnej polhodiny to zvnútra šestnástky skúšal Marouane Fellaini, ale anglická obrana si poradila aj s týmto pokusom. Nezáživné prvé dejstvo viac príležitostí neponúklo, a tak mužstvá odchádzali na prestávku za bezgólového stavu.

II. polčas

Hneď po zmene strán sa technickou „obaľovačkou“ uviedol Angličan Marcus Rashford, netrafil však priestor troch žrdí. V 51. min konečne gólovo zahrmelo: Adnan Januzaj sa na kraji šestnástky pohral s Dannym Rosom a parádnou strelou ľavačkou do vzdialenejšieho rohu bránky poslal Belgičanov do vedenia.

V 66. min sa Rashford rútil sám na belgického brankára Thibauta Courtoisa, opäť si však nepotykal s koncovkou. Aktívny útočník Manchestru United Rashford to skúšal aj v 81. min, ale jeho priamy kop preletel ponad brvno. V závere mohli Belgičania ešte prikrášliť svoje víťazstvo, ale Pickford sa nenechal prekvapiť pri strele striedajúceho Driesa Mertensa.

Hlasy

  • zdroj: fifa.com

Gareth Southgate (tréner Anglicka): „Myslím si, že to bol vyrovnaný duel. Belgičania mali v niektorých fázach lepšie držanie lopty. Pre nás to bol dobrý test. Chceli sme toto stretnutie vyhrať, ale zápas vyraďovacej fázy bude pre nás zápasom desaťročia a chceme, aby naši kľúčoví hráči v ňom boli dokonale pripravení. Chlapci, ktorí nastúpili proti Belgicku, do toho dali absolútne všetko a ani na chvíľu sa nezastavili. Musíme sa však ešte zlepšiť.“

Roberto Martínez (tréner Belgicka): „Víťazstvo vyplynulo z nášho veľmi dobrého výkonu. Nemôžete si naplánovať ideálny scenár. Stačí sa pozrieť na veľké krajiny, ktoré už z MS vypadli. Sústredíme sa sami na seba, sme silnejšie mužstvo než sme boli pred týmto zápasom. V osemfinále nastúpime proti Japonsku, musíme sa naň dobre pripraviť.“

Eric Dier (stredopoliar Anglicka): „Vždy chceme zvíťaziť. Sme sklamaní, že sa nám to dnes nepodarilo. Myslím si, že to bol vyrovnaný zápas. Vypracovali sme si dobré príležitosti, ale nedotiahli sme koncovku. Belgičania majú veľmi silný káder, zápas rozhodla ich hráčska kvalita. Nehľadiac na naše rozčarovanie, najdôležitejší je náš postup do vyraďovacích bojov.“

Adnan Januzaj (krídelník Belgicka, strelec gólu a najlepší hráč zápasu): „Vedeli sme, že v dnešnom stretnutí rozhodne jediný moment. Víťazný gól mohol streliť hocikto z nás. Som šťastný, že sa to podarilo mne.“

Viac o téme: Majstrovstvá sveta MS vo futbale 2018:

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marcus Rashford