Premiéra Salónu drevostavieb 2016 v Bratislave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ARCHA matériO

BRATISLAVA 24. februára (WBN/PR) – Najväčšia stredoeurópska nesúťažná prehliadka modernej drevenej architektúry – Salón drevostavieb – začína sériu výstavných a prednáškových podujatí vo svojom 11. ročníku na Slovensku premiérou od 24. februára do 1. apríla 2016 v priestoroch Rakúskeho kultúrneho fóra (Astoria Palace) v Bratislave.

Spomedzi množstva prihlásených prác zostavili reprezentatívny výber zástupcovia organizátorov Salónu drevostavieb zo SR a ČR – architekti Ľubica Fábri za Centrum architektúry a materiálov ARCHA matériO Bratislava a Pavel Horák za architektonickú kanceláriu Prodesi/Domesi Praha, ktorá v roku 2005 iniciovala vznik dnes už prestížneho projektu.

Salón drevostavieb 2016 predstavuje celkom štyridsať v uplynulom roku realizovaných moderných drevostavieb, navrhnutých českými a slovenskými architektmi a nekonformný rodinný dom Haus 37 m od architekta Juriho Troya, laureáta viacerých štátnych cien za drevenú architektúru v Rakúsku.

„Na aktuálny Salón vyberáme vždy architektonicky, konštrukčne a dispozične zaujímavé drevostavby, ktoré boli dokončené na Slovensku a v Českej republike v poslednom období. Výstava má význam pre architektov, ktorým slúži na porovnanie s výsledkami kolegov a poskytuje možnosť zviditeľniť svoje realizácie, ako aj pre návštevníkov a potenciálnych záujemcov o drevostavbu. Prehliadku možno označiť ako za vskutku reprezentatívny súbor súčasnej českej a slovenskej architektúry moderných drevostavieb. Stavanie z dreva má veľkú budúcnosť, pretože drevo je jedným z mála dorastajúcich, obnoviteľných stavebných materiálov. Na Slovensku, ktoré je štvrtou najlesnatejšou krajinou v Európe, máme veľký, no málo využívaný potenciál uplatňovaní dreva v staviteľstve. Akoby sme nevedeli uchopiť naše vlastné tradície a zúročiť kvalitné výrobné zázemie, ktorým disponujeme. Poslaním Salónu drevostavieb je preto propagácia kvalitnej architektúry z dreva a úsilie zanietiť pre úsporné, ekologické a krásne stavby z dreva čo najviac ľudí,“ vysvetľuje architektka Ľubica Fábri.

Najväčšiu časť Salónu drevostavieb 2016 tvoria ako zvyčajne rodinné domy, medzi ktorými možno nájsť ultimatívne tvarové riešenia, no i stavby inšpirované najlepšími tradíciami. Medzi predstavenými stavbami však nechýbajú ani zaujímavé verejné budovy – pionierska stavba LIKO-NOE zo Slavkova u Brna, materská škola, rozhľadňa, na Dunaji plávajúca kaviareň, vinárstvo vo Vinosadoch pri Bratislave či ďalšie. Drevo ako inšpiratívny, všestranne využiteľný konštrukčný materiál a vhodnosť drevostavieb na dosiahnutie nízkoenergetických či pasívnych štandardov si získavajú architektov všetkých generácií. Na výstave sú zastúpené diela etablovaných ateliérov i mladších a začínajúcich tvorcov, ktorých prácu spája rovnaký motív: láska k drevu a k dobrej, zmysluplnej architektúre.

Záštitu nad Salónom drevostavieb 2016 prevzali pán Helfried Carl, veľvyslanec Rakúskej republiky v SR, Slovenská komora architektov (SKA) a Spolok architektov Slovenska (SAS).

V rámci sprievodného odborného programu bratislavskej premiéry výstavy Salón drevostavieb 2016 vystúpia s prednáškami a prezentáciami 9. 3. 2016 (streda) od 14:30 v priestoroch Rakúskeho kultúrneho fóra v Bratislave (záujemcovia z radov architektov a projektantov ešte môžu požiadať o registráciu na akciu na redakcia@archacentre.org do 4. 3. 2016) uznávané autority z Rakúska, Česka a Slovenska – etablovaní architekti drevostavieb ako Juri Troy (A), Pavel Horák, Ivan Jarina, Bjorn Kierulf, Jaroslav Pavle a Martin Hraško (SK), ako aj mladší tvorcovia ako Lukáš Křenek (CZ), Daniel Kubiš či Martin Boleš (SK).

K výstave vydali organizátori katalóg – Ročenku drevostavieb 2015, v ktorej sú obsiahnuté všetky stavby predstavené na Salóne drevostavieb 2015.

Termíny a miesta Salónu drevostavieb 2016 v SR:

Bratislava – v Rakúskom kultúrnom fóre od 24. 2. do 1. 4. 2016

Bratislava – na veľtrhu CONECO 2016 v hale B2 od 6. do 9. 4. 2016

Organizátor Salónu drevostavieb 2016 v Bratislave:

ARCHA matériO – Centrum architektúry a materiálov Bratislava

Hlavný partner Salónu drevostavieb 2016 v SR: Domesi Slovensko

Spoluorganizátor Salónu drevostavieb 2016 v SR: Rakúske kultúrne fórum

Partner prednáškového programu: České centrum

Mediálni partneri Salónu drevostavieb 2016 v SR:

www.admagazin.sk, SITA, ASB, Dom a byt, Informácie, Môj dom, Stavebníctvo a bývanie, www.zelenarchitektura.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia