Asýrskym utečencom sa na Slovensku narodili dve deti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezident Andrej Kiska navštívil utečencov v Humennom
Dieťa migrantov počas stretnutia prezidenta SR Andreja Kisku s migrantmi v jedálni zariadenia v rámci prezidentovej návštevy v Záchytnom tábore Humenné. Humenné, 11. január 2016. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 11. augusta (WebNoviny.sk) – Z Nitry odišlo naspäť do Iraku 40 kresťanov, ktorí prišli na Slovensko 10. decembra minulého roka. Prišli k nám z Asýrie, čo je oblasť Iraku pri meste Mosul, ktoré obsadil tzv. Islamský štát a kresťanov z neho vyhnal. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, najskôr odišlo 21 ľudí, následne ďalších 19.

„Išlo o dve rodiny, ktoré sa rozhodli Slovensko opustiť najmä pre stav starších členov rodín, ktorí psychicky veľmi zle znášali životnú zmenu, príchod na Slovensku či odlúčenie od domova,“ vysvetlil. Všetci sa vrátili naspäť do Iraku, kam ich previezli v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM). Počas prvých šiestich mesiacov sa u nás narodili dve deti irackým rodinám. „Všetci ostatní asýrski kresťania pokračujú v integračnom procese v spolupráci s Nitrianskou diecézou a občianskym združením Pokoj a dobro,“ dodal Netík.

Na Slovensko priletelo 149 utečencov z Iraku

Slovensko sa vlani zaviazalo, že okrem presídlenia, v rámci ktorého sme prijali 25 kresťanských rodín, bude robiť aj relokácie. V rámci nich máme prijať 100 ľudí – 40 z Grécka a 60 z Talianska. V máji Slovensko podľa hovorcu rezortu vnútra navrhlo relokovať prvých desať ľudí, najmä ženy s deťmi.

„Slovensko ako podmienku zadefinovalo, aby mali osoby so sebou cestovné doklady. Na základe podaného návrhu na relokáciu desiatich osôb túto podmienku spĺňali tri osoby – matka s dvoma deťmi,“ uviedol pre agentúru SITA s tým, že ide o Sýrčanov, ktorí na Slovensko prichádzajú z Grécka, a „zatiaľ sú to jediné osoby, ktoré spĺňajú naše podmienky“. Tak, ako v prípade každého žiadateľa o azyl, pôjdu najskôr do záchytného tábora v Humennom, kde ich čaká zdravotná prehliadka a karanténa, vstup do azylového procesu a následne integračný proces.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia