Polícia sľubuje počas Dúhového pochodu dostatok policajtov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Homosexualita, gaj, lesba
Foto: Shutterstock
BRATISLAVA 20. septembra (WEBNOVINY) – Na sobotňajší dúhový pochod za zrovnoprávnenie lesieb, gejov, bisexuálov a transrodových osôb bude dohliadať dostatočný počet policajtov, informovala agentúru SITA hovorkyňa bratislavských policajtov Tatiana Kurucová.

Ako doplnila, polícia je pripravená pomôcť organizátorovi podujatia a mestskej polícii so zabezpečovaním verejného poriadku v dvoch bratislavských mestských častiach, ktorých sa zhromaždenie a pochod týka, teda v Starom Meste a v Petržalke.

„Budeme dbať na ochranu života, zdravia a majetku obyvateľov dotknutých častí mesta, všetkých účastníkov zhromaždenia a pochodu, ako aj ďalších návštevníkov mesta,“ píše policajná hovorkyňa.

Ako informuje Kurucová, vyčlenený je dostatočný počet policajtov z radov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície, ktorí budú postupovať v súlade so zákonom. V tejto súvislosti vyzýva polícia ľudí, ktorí majú záujem zúčastniť sa na zhromaždení a pochode, aby nemali pri sebe strelné zbrane a výbušniny, prípadne iné predmety, ktorými sa dá ublížiť na zdraví, napríklad sklenené fľaše a nožíky.

„Do bezpečnostných zón nebudú z hľadiska bezpečnosti ďalších jeho účastníkov vpustení tí, ktorí by takéto predmety pri sebe mali, ani tí, ktorí by chceli narušiť verejný poriadok na zhromaždení ako aj počas pochodu,“ píše hovorkyňa.

V širšom okolí pochodu a zhromaždenia bude polícia dohliadať aj na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Upozorňuje vodičov, že od 12:00 približne do 16:00 bude doprava na uliciach Mostová a Jesenského úplne vylúčená. Od 13:30 do približne 15:30 musia vodiči rátať s krátkodobou výlukou na trase pochodu. Od 15:30 približne do 16:00 zatvoria cestu od Tyršovho nábrežia smerom na Viedenskú cestu a späť.

Homosexualita
Foto: SITA/AP

Premávku dopravní policajti na nevyhnutne potrebný čas odklonia na iné komunikácie. „V súvislosti s týmto podujatím žiadame majiteľov vozidiel parkujúcich v centre mesta, aby si svoje vozidlá v predstihu preparkovali a tak sa vyhli čakaniu, kým bude premávka v uvedených uliciach obnovená,“ píše Kurucová.

Situáciu v meste bude polícia celý čas monitorovať, o prípadných iných zmenách v doprave bude verejnosť včas informovať. Zároveň žiada širokú verejnosť, aby počas zhromaždenia a pochodu rešpektovala pokyny, prípadne výzvy polície, boli voči ostatným občanom ohľaduplní, aby sa zachoval verejný poriadok v meste.

Ulice Bratislavy sa túto sobotu chystajú zaplniť účastníci pochodu za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálov a transrodových ľudí. Dúhový PRIDE 2013 bude mať podľa organizátorov podobný priebeh ako počas predchádzajúcich troch ročníkov.

Ako pre agentúru SITA povedal jeden z organizátorov Martin Macko, očakávať možno dvetisíc ľudí. „Keď sa už väčšina ľudí bude pomaly lúčiť s teplým letom, zohreje ulice Bratislavy najfarebnejší a najhudobnejší sprievod Dúhový PRIDE 2013,“ vyhlasujú organizátori, ktorými sú v tomto roku občianske združenia Queer Leaders Forum, Iniciatíva Inakosť, divadlo NoMantinels a organizácia TransFúzia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať