Stav hygieny v bufetoch na kúpaliskách je šokujúci

Hamburger, jedlo, nezdravé, jedenie
Foto: tbgweightloss.files.wordpress.com

BRATISLAVA 19. júla (WEBNOVINY) – Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) skontrolovali od 24. júna do 4. júla 262 stánkov rýchleho občerstvenia na kúpaliskách, pričom nedostatky zistili v 62 z nich.

Predstavuje to 23,6 percenta, informovala dnes hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Hygienici uložili 67 blokových pokút v celkovej sume 3 187 eur a začalo sa osem správnych konaní vo veci uloženia pokuty za 5 550 eur.

Nariadili aj uzatvorenie dvoch prevádzok, kde chýbala tečúca teplá voda v prípravovni pokrmov a v umyvárni stolového riadu. Ide o bufet na kúpalisku v Knižkovej doline v Bratislave a bufet výčap na Tehelnom poli v Bratislave. Kontroly v stánkoch s rýchlym občerstvením na kúpaliskách budú pokračovať počas celej kúpacej sezóny, dodala Skalická.

Skladovanie vzájomne nezlučiteľných potravín

Hygienici urobili v 262 stánkoch 326 kontrol. Najviac stánkov so zistenými nedostatkami bolo v Nitrianskom kraji – 22 a v Trnavskom kraji – 20, z toho 15 stánkov s nedostatkami bolo v územnej pôsobnosti RÚVZ Dunajská Streda. V areáli Termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi boli nedostatky v deviatich stánkoch a v areáli Termálneho kúpaliska v Dunajskej Strede v piatich stánkov.

Nedostatky zistili aj hygienici z Nových Zámkov v 11 stánkoch – šesť bolo v areáli Termálneho kúpaliska v Štúrove a štyri na Termálnom kúpalisku v Podhájskej. Prevádzkovatelia bufetov nerobili monitoring teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach, nemali v nich teplomery, či spoločne skladovali vzájomne nezlučiteľné potraviny.

Chýba tečúca voda

Ďalej im hygienici vyčítali zamrazovanie surovín a polotovarov dodaných do prevádzok v chladenom stave, či zamrazovanie rôznych polotovarov a pokrmov pripravených v stánku. Niektorým zase chýbali dodacie listy, či iná dokumentácia. Zamestnanci nemali zdravotné preukazy, niekde nedodržiavali osobnú hygienu alebo prevádzkovú, chýbala tečúca voda s dostatočnou teplotou.

Hygienici pri kontrolách odobrali 208 vzoriek rôznych pokrmov, ktoré išli na laboratórne vyšetrenia, nevyhovelo 18 vzoriek. V 15 vzorkách teplých jedál objavili nadlimitné hodnoty koliformných baktérií, v jednej vzorke cestovín boli okrem toho aj kvasinky a v dvoch prípadoch boli okrem koliformných baktérií aj patogénne mikroorganizmy. Pri kontrolách odobrali aj 243 sterov z pracovných plôch, odevov a rúk zamestnancov. Nevyhovelo 35 vzoriek.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom