Strhujúci Macbeth poslednýkrát v 95. sezóne Opery SND

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dalibor Jenis Foto: Alena Klenková pre SND

BRATISLAVA 13. apríla (WBN/PR) – Jedna z najväčších tragédií Williama Shakespeara, ktorá je na svetových javiskách uvádzaná častejšie než akákoľvek iná hra tohto geniálneho dramatika, poslúžila ako predloha pre veľkolepú operu Giuseppe Verdiho s rovnomenným názvom – Macbeth. Opera plná dramatických melódií, nesúcich v sebe krutosť zápasu, osudovosť násilia a sled krvavých udalostí, ktorým predchádzajú temné okultné praktiky reprezentované tajomnou veštbou s prísľubom trónu zaliateho krvou.

Sám Verdi o tomto veľkolepom Shakespearovom diele napísal svojmu libretistovi Francescovi Mariovi Piavemu: „Táto tragédia je jedna z najväčších ľudských výtvorov. Ak sa nám nepodarí urobiť z predlohy niečo skutočne veľké, aspoň skúsme vytvoriť niečo neobyčajné.

Macbeth ako panovník, ktorého politické ašpirácie mali len veľmi málo spoločné so sociálnymi ideami, sa vydáva na cestu, vopred odsúdenú k tragickému koncu. Za spolupráce svojej manželky Lady Macbeth, s ktorou viac ako inštitút manželstva pripomínajú skôr politických sprisahancov, posúva hranice egoistických túžob do úplne novej roviny bez pravidiel.

15. apríla o 19.00 hod. máte možnosť vidieť jedno z najfatalistickejších diel talianskej opernej tradície poslednýkrát v 95. sezóne SND, a to s naozaj pútavým obsadením. V postave Macbetha sa vám tentoraz predstaví jeden z najúspešnejších slovenských a zároveň medzinárodne uznávaných barytonistov Dalibor Jenis. Tento spevák si vyslúžil obdiv publika stvárnením nezabudnuteľných postáv operného repertoáru nielen v SND, ale aj vo svete – v londýnskej Covent Garden, berlínskej Deutsche Oper, v Opéra Bastille v Paríži či na mnohých ďalších prestížnych operných scénach v Európe a v Ázii. Postavy Lady Macbeth, ktorá podľa Verdiho musí disponovať talentom pre deklamáciu viac ako eleganciou vokálnej línie, sa zhostí skvelá hosťujúca sopranistka Sorina Munteanu. V dynamickom hudobnom naštudovaní dirigenta Dušana Štefánka a v réžii generálneho riaditeľa SND Mariána Chudovského spolu s veľkolepou výpravou Jozefa Cillera a Petra Čaneckého naberá táto osudová tragédia nový rozmer, v rámci ktorého si udržala na doskách Opery SND svoje permanentné miesto od svojej premiéry v roku 2003.

VIDEO: Strhujúci Macbeth s Daliborom Jenisom

V žiadnej inej opere Verdi neprezentuje tak koncentrovane brilantný kúsok histórie v symbióze so zobrazením človeka zachyteného v kŕčovitom boji o politickú nadvládu ako v Macbethovi. Prijmite pozvanie a vychutnajte si melódie, orchestrálne a vokálne skomponované tak, aby poslucháč a divák pocítil hrôzu, ktorá vychádza z rozhodnutí plných mocenských záujmov a egoisticky ladenej snahy po čine, ktorý za sebou zanecháva len smútok, zúfalstvo a smrť.

Vstupenky si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail rezervacie@snd.sk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SND Slovenské národné divadlo