Surová zelenina a ovocie môžu znížiť riziko srdcových chorôb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zelenina
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 13. októbra (WEBNOVINY) – Ľudia, ktorí sú geneticky náchylní na vyvinutie srdcového ochorenia, môžu znížiť toto riziko tým, že budú jesť množstvo ovocia a surovej zeleniny. Vyplýva to z najnovšieho výskumu amerických vedcov. Podľa ich štúdie päť alebo viac porcií denne by malo stačiť na to, aby potlačili pôsobenie génu v chromozóme 9, ktorý je zodpovedný za vznik ochorenia srdca, a ktorý je prítomný v pätine populácie Európy.

Výsledky výskumu, v rámci ktorého vedci pozorovali viac ako 27-tisíc ľudí po celom svete, opublikoval časopis Plos Medicine. Podľa ich zistení u osôb s vysokorizikovou verziou génu 9p21, ktoré sa stravovali podľa diéty založenej na surovej zelenine a ovocí, bolo riziko srdcového ochorenia podobné, ako v prípade ľudí s nízkorizikovou verziou spomínaného génu.

Profesorka Sonia Anand z McMaster University zhrnula ich závery slovami, „naše výsledky podporujú všeobecné zdravotné odporúčanie konzumovať pre podporu zdravia viac ako päť porcií ovocia a zeleniny denne.“ Vedci, medzi ktorými boli aj zamestnanci McGill University, uvádzajú, že ešte potrebujú pracovať ďalej na tom, aby zistili, ako spomínaná diéta dokáže ovplyvňovať pôsobenie génov.

Judy O’Sullivan z British Heart Foundation uviedla, že spomínané zistenia nám môžu poslúžiť ako pripomienka toho, že je dôležité to, akým spôsobom životný štýl a riziko srdcových chorôb na seba vplývajú. „Tento vzťah medzi nimi je často komplikovaný a my ešte nevieme všetky odpovede, ale odkaz sa zdá byť veľmi jednoduchý – konzumácia veľkého množstva ovocia a zeleniny je skvelou správou pre zdravie nášho srdca,“ dodala.

Informácie zverejnila webová stránka bbc.co.uk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať