Iracký premiér: Po dobytí Ramádí bude nasledovať Mosul

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Iracká armáda prenikli do centra Tikrítu, prehľadávali domy
Iracké bezpečnostné sily a príbuzné šiitské milície oslavujú svoj vpád do centra Tikrítu. Tikrít, 31. marca 2015. Foto: SITA/AP

Bagdad 25. decembra (WebNoviny.sk) – Iracké ozbrojené sily spustia operáciu na opätovné dobytie mesta Mosul z rúk extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) po tom, ako znova ovládnu mesto Ramádí. Vyhlásil to dnes iracký premiér Hajdar Abádí.

Opätovné dobytie Mosulu by IS pripravilo o najväčšie populačné centrum, ktoré táto skupina ovláda na územiach, ktoré obsadila v Iraku a Sýrii, a tým aj o dôležitý zdroj financovania i vplyvu, napísala agentúra Reuters.

Dobytie Ramádí, metropoly západoirackej provincie Anbár, by podľa nej bolo pre irackú armádu významnou psychologickou vzpruhou pri ťažení na Mosul, druhé najväčšie iracké mesto ležiace na severe krajiny. Obe mestá sú od seba vzdialené 420 kilometrov.

Iracké sily spustili v utorok ofenzívu s cieľom vyhnať militantov IS z centra Ramádí, poslednej časti tohto mesta, ktoré majú militanti pod kontrolou. Ramádí dobyli bojovníci IS v máji. Mosulu sa zmocnili v roku 2014 počas ofenzívy, pri ktorej rýchlo dobyli tretinu irackého územia.

„Oslobodenie drahého Mosulu bude dosiahnuté za spolupráce a jednoty všetkých Iračanov po víťazstve v Ramádí,“ uviedol Abádí vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnili štátne médiá.

Armádni velitelia v stredu uviedli, že bitka o Ramádí potrvá niekoľko dní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hajdar Abádí
Firmy a inštitúcie Islamský štát