Južná Amerika čelí obrovským záplavám, môže za to El Niňo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Záplavy v Paraguaji
Kvôli zvýšeniu hladiny rieky Paraguay bolo evakuovaných vyše 130.000 ľudí. Foto: SITA/AP

Buenos Aires 27. decembra (WebNoviny.sk) – Paraguaj, Argentína, Brazília a Uruguaj prežívajú v týchto dňoch pravdepodobne najhoršie záplavy za posledných 50 rokov. Úrady kvôli nim evakuovali už viac ako 170.000 ľudí.

Odborníci záplavy spájajú s fenoménom El Niňo – opakujúcou sa odchýlkou v systéme morského prúdenia v Pacifiku, keď sa výrazne zvyšuje prísun povrchovej teplej vody smerom od západnej časti Tichého oceánu k západnému pobrežiu Južnej Ameriky.

Najviac postihnutou krajinou je Paraguaj, kde zatiaľ registrujú štyroch mŕtvych. Kvôli zvýšeniu hladiny rieky Paraguay tam evakuovali vyše 130.000 ľudí. Hlavné mesto krajiny – Asunción – sa v dôsledku záplav ocitlo bez dodávok elektriny.

Z Argentíny hlásia zatiaľ dvoch mŕtvych. Evakuovať museli približne 20.000 ľudí. Úrady hovoria o najväčších záplavách za posledných 50 rokov.

Rozvodnená rieka Uruguay napáchala škody aj v Brazílii a Uruguaji. Na pomoc postihnutým oblastiam v Brazílii tamojšia vláda vyčlenila ako prvú pomoc 1,7 milióna dolárov.

Podľa správy OSN zo septembra fenomén El Niňo by mohol pretrvávať počas celého prvého štvrťroku 2016.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia