Islamský štát stanovil zásady sexuálneho styku s otrokyňami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Islamský štát používa v Iraku a v Sýrii zbrane vyrobené v USA a Sýrii. Foto: SITA/AP

Washington 29. decembra (WebNoviny.sk) – Teológovia extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zverejnili podrobné pravidlá sexuálneho styku so ženami a dievčatami, ktoré táto organizácia zadržiava ako otrokyne.

Zásady sú podrobne uvedené vo fatve, ktorú spoločne s množstvom ďalších dokumentov získali americké špeciálne jednotky počas májového zásahu na území Sýrie, ktorého cieľom bol vysokopostavený predstaviteľ IS. O obsahu fatvy dnes ako prvá informovala agentúra Reuters.

Náboženský výnos teológov IS má zabrániť „neislamskému“ zneužívaniu zajatých žien zo strany časti bojovníkov a členov tejto organizácie. „Niektorí z našich bratov sa dopúšťajú neprávostí pri zaobchádzaní s otrokyňami. Islamské právo šaría takéto prechmaty nepovoľuje,“ uvádza sa v úvode fatvy.

Nasledujú podrobné pravidlá, ktoré napríklad zakazujú, aby mali otec a syn pohlavný styk s tou istou otrokyňou. „Majitelia“ otrokýň tiež nesmú súložiť so ženami v blízkom príbuzenskom vzťahu, napríklad matkou i dcérou alebo s dvoma sestrami, pokiaľ jednu z nich nepredajú alebo neprepustia.

Ak nejakú otrokyňu spoločne vlastnia dvaja majitelia, intímny styk by s ňou mal mať len jeden z nich. Ak otrokyňa pri súloži so svojím „pánom“ otehotnie, nesmie podstúpiť interrupciu. Niektoré z 15 bodov fatvy uvádzajú aj explicitné opisy toho, aké sexuálne praktiky sú prípustné pri styku s otrokyňou, uvideli noviny Washington Times.

Dokument tiež vyzýva majiteľov, aby k svojim otrokyniam prejavovali súcit a láskavosť, aby ich neponižovali ani nenútili robiť práce, ktoré nedokážu zvládnuť.

OSN a ľudskoprávne organizácie obviňujú Islamský štát zo systematických únosov a znásilňovania tisícov žien a dievčat, z ktorých niektoré majú len 12 rokov. Početnú skupinu medzi otrokyňami tvoria ženy z jezídskej komunity zo severného Iraku.

Samotný IS sa využívaním otroctva nielenže netají, ale sa ním verejne vystatuje. Podľa agentúry Reuters si extrémisti dokonca zriadili špeciálny úrad pre „vojnovú korisť“, do ktorého kompetencie spadá práve otroctvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát