Premiér Abe chce s Putinom uzavrieť mierovú zmluvu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin
Rusi si podľa vlády v Haagu neželajú zverejnenie zoznamu neželaných osôb. Foto: SITA/AP

TOKIO 4. januára (WebNoviny.sk) – Japonský premiér Šinzó Abe v pondelok povedal, že sa musí stretnúť na rokovaniach s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby obe krajiny uzavreli mierovú zmluvu. Japonsko a Rusko ju po druhej svetovej vojne nepodpísali pre územné spory o ostrovy severne od japonského ostrova Hokkaido, informovala tlačová agentúra AP. Japonsko ich nazýva Severné teritóriá, Rusko Južné Kurily.

Abeho snahy komplikuje konflikt na Ukrajine

Abe dostal na novoročnej tlačovej konferencii otázku ohľadne Putina. Odpovedal, že sa s ním zhoduje v tom, že je „abnormálne“ nemať 70 rokov po skončení vojny mierovú zmluvu. „Ale bez stretnutia na najvyššej úrovni nie je možné tento problém Severných teritórií vyriešiť,“ dodal. Zdôraznil tiež, že je veľmi dôležité, aby Rusko hralo konštruktívnu úlohu v boji s terorizmom a v krízach v Iráne a Sýrii.

Od svojho nástupu do funkcie v roku 2012 sa Abe pokúša zlepšiť vzťahy Japonska s Ruskom, ale konflikt na Ukrajine a ďalšie záležitosti jeho snahy komplikovali. Niekoľko predbežných plánov Putina navštíviť Japonsko bolo odložených vzhľadom na obavy Západu z ruskej účasti v uvedených krízach.

Riešením by mohol byť aj kompromis

Tokia sa domnieva, že je vhodný čas usilovať o rokovania s Moskvou vo veci územného sporu vzhľadom na želanie Ruska podporiť zahraničné investície do regiónu ruského Ďalekého východu a problémy ruského rubľa, napísali nedávne japonské médiá. Sovietsky zväz sa zmocnil štyroch sporných ostrovov v roku 1945.

Pred časom sa objavili fámy, že by riešením bol kompromis – ostrovy by si mohli podeliť. Počas uplynulých rokov sa obe krajiny usilovali povzbudiť ďalší rozvoj oblasti s bohatými nerastnými zdrojmi, avšak s obmedzeným úspechom.

Abe pripomenul úspechy, ktorých dosiahol od svojho nástupu do funkcie. Uviedol, že často napäté vzťahy Japonska s Čínou a Južnou Kóreou sa po summite v Soule „normalizujú“ a vyjadril nádej, že tento pokrok vo vzťahoch bude ďalej pokračovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Šinzo AbeVladimir Putin