Dánsko zaviedlo kontroly na hraniciach s Nemeckom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dánsko - kontroly
Foto: SITA/AP

Štokholm 4. januára (WebNoviny.sk) – Dánsko zaviedlo dnes dočasné kontroly na svojich hraniciach s Nemeckom. Oznámil to dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen na tlačovej konferencii v Kodani.

Predseda vlády Rasmussen podľa informácií rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF uviedol, že jeho kabinet týmto krokom reagoval na nariadenie Švédska, ktoré od dnešnej polnoci zaviedlo pasové kontroly pre všetkých cestujúcich prichádzajúcich z Dánska. Kontroly sa budú vykonávať s okamžitou platnosťou od dnes a zatiaľ len počas nasledujúcich desiatich dní, dodal Rasmussen.

Hraničné kontroly sa podľa premiéra budú vykonávať náhodne na vybraných vzorkách dopravy. Úrady tak nebudú kontrolovať úplne každého, kto cestuje z Nemecka do Dánska. „Polícia nebude ani všetkých vyzývať, aby sa preukázali pasmi,“ citovala Rasmussena agentúra DPA.

Príslušné švédske úrady totiž s platnosťou od dnešného dňa začali vykonávať pasové kontroly všetkých cestujúcich vo všetkých autách, vlakoch, autobusoch a trajektoch z Dánska pred vstupom do Švédska. Kontroly na hraniciach Švédsko zaviedlo v rámci opatrení zameraných na spomalenie prílevu utečencov do krajiny.

Medzi týmito dvoma susednými škandinávskymi krajinami bolo možné bez pasu cestovať už od konca 50. rokov. Migrantov by malo podľa odhadov len do konca tohto roka do Švédska prísť približne 190.000. Štokholm tvrdí, že sa s takýmto náporom nedokáže vyrovnať, a vyzýva ostatné štáty EÚ, aby prijali viac migrantov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lars Lökke Rasmussen