Obama obíde Kongres, zavádza opatrenia na kontrolu zbraní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama sa vo svojom vystúpení zmienil aj o dohode o jadrovom programe Teheránu. Foto: SITA/AP

Washington 5. januára (WebNoviny.sk) – Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu vydala v pondelok novú smernicu, ktorá objasňuje, že všetci obchodníci predávajúci zbrane – či to je na zbrojných výstavách, blšom trhu, na internete alebo v obchodoch – musia získať licenciu a kontrolovať minulosť ľudí, ktorým zbrane predávajú. Oznámil to dnes Biely dom.

Ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová povedala, že nedokáže odhadnúť počet predajcov ručných strelných zbraní alebo ich kupcov, ktorých sa dotkne nová smernica federálneho Úradu pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny (ATF). Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) posilní svojich pracovníkov, ktorí majú na starosti prešetrovanie minulosti ľudí, o 50 percent. Najme vyše 230 nových zamestnancov, uviedla ministerka Lynchová.

Obama tiež navrhne prijať 200 nových agentov a vyšetrovateľov ATF a požiada Kongres, aby investoval 500 miliónov dolárov do posilnenia prístupu k zdravotnej starostlivosti o duševné zdravie, citovala Biely dom agentúra Reuters. Biely dom prichádza s dlhoočakávanými výkonnými opatreniami, ktoré majú za cieľ obmedziť násilnosti spáchané so strelnou zbraňou, a to napriek nesúhlasu Kongresu s novými zákonmi týkajúcimi sa zbraní.

Podľa tlačovej agentúry AP bude vláda považovať za obchodníka so zbraňami kohokoľvek kto ich predáva bez ohľadu na to, kde. Zavádza tiež povinnosť pre federálne licencovaných obchodníkov so zbraňami kontrolovať ich kupcov. Americký prezident Barack Obama v pondelok povedal, že jeho nové výkonné opatrenia na sprísnenie pravidiel týkajúcich sa zbraní „sú v rámci“ jeho právomocí a sú v súlade s americkým právom vlastniť zbrane.

Varoval tak svojich odporcov, ktorí tieto opatrenia pravdepodobne napadnú na súde, informovala tlačová agentúra Reuters. „Dobrou správou je…, že nielenže sú tieto odporúčania v rámci mojich zákonných právomocí a výkonnej právomoci, ale že ich podporuje prevažná väčšina Američanov, vrátane majiteľov zbraní,“ povedal Obama počas stretnutia s ministerkou spravodlivosti Lorettou Lynchovou a ďalšími poradcami.

Prezident, ktorého zablokovala nečinnosť Kongresu v oblasti kontroly zbraní, požiadal v uplynulých mesiacoch svojich poradcov, aby preskúmali možnosti, ako môže využiť svoje výkonné právomoci na sprísnenie pravidiel týkajúcich sa zbraní jednostranne, bez toho, aby musel žiadať Kongres o súhlas. Reagoval tak po početných masových streľbách s obeťami na životoch, ktoré vyvolali hnev v celej krajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama