Západnú Austráliu pustoší mohutný lesný požiar Waroona

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Požiar
Obyvatelia historického mestečka Yarloop 129 kilometrov južne od západoaustrálskej metropoly Perth uviedli, že plamene už zničili väčšinu budov. Foto: SITA/AP

PERTH 8. januára (WebNoviny.sk) – Viac než 95 domov a ďalších budov zničil veľký lesný požiar nekontrolovane pustošiaci juhozápadné časti austrálskeho štátu Západná Austrália, informovala spravodajská stanica BBC. Obyvatelia historického mestečka Yarloop 129 kilometrov južne od západoaustrálskej metropoly Perth uviedli, že plamene už zničili väčšinu budov.

Úrady hlásia troch nezvestných a potvrdili zničenie jednej tretiny celého mesta. Požiar nazývaný Waroona poháňa vietor dosahujúci v nárazoch rýchlosť 60 kilometrov za hodinu, jeho plamene šľahajú údajne miestami do výšky 50 metrov.

Komisár pre požiarne a pohotovostné služby v štáte Západná Austrália Wayne Gregson na tlačovej konferencii pripustil, že požiar bol v Yarloope príliš intenzívny, aby sa ho dalo hasiť priamo. „Požiar pokračuje a je stále bez ohraničenia a mimo kontroly,“ povedal Gregson v Perthe, jeho slová citovala agentúra AP.

Pri zdolávaní prírodného živlu sa dosiaľ zranili štyria hasiči, záchranári prišli o jedno vozidlo. Plamene dosiaľ spálili vyše 50 000 hektárov zeme a ohrozujú ďalšie mestá. Nepriaznivé poveternostné podmienky a silný vietor budú komplikovať hasenie aj v priebehu piatka.

Miestny politik Murray Cowper pre BBC uviedol, že škody na majetku sú „značné“. „Máme skúsených hasičov, ktorí tam roky pôsobia. Hovorili, že nikdy nič takéto nevideli,“ dodal s tým, že oheň môže mesto zničiť úplne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia