Analytik spochybnil tvrdenia KĽDR, toto hovorí o teste bomby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Severná Kórea
Severokórejské vedenie zverejnilo v stredu nadránom oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu. Foto: SITA/AP

SUOL 8. januára (WebNoviny.sk) – Analýza seizmických vĺn vytvorených štvrtou jadrovou skúškou Severnej Kórey zo 6. januára ukazuje, že boli takmer totožné s tými, ktoré vznikli pri predchádzajúcom severokórejskom teste. Uviedol to americký analytik Jeffrey Park, čím spochybnil tvrdenie KĽDR, že uskutočnila skúšku vodíkovej bomby.

„Seizmické signály z výbuchu v severokórejskom jadrovom zariadení z januára 2016 sa ‚až príliš podobajú‘ na signály zaznamenané pri detonácii z 12. februára 2013,“ napísal Park, seizmológ z americkej Yaleovej univerzity, v on-line magazíne Bulletin of the Atomic Scientists.

Predchádzajúce severokórejské skúšky vyvolali explózie, ktoré sa zakaždým zosilňovali troj- až päťnásobne, až nakoniec v roku 2013 dosiahli rozsah rovnajúci sa obyčajnej atómovej bombe, uviedol Park. Údaje naznačujú, že 6. januára bol testovaný „totožný typ“ zbrane (teda bežná, nie vodíková jadrová bomba), dodal analytik.

Severokórejské vedenie zverejnilo v stredu nadránom oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu, pričom údajne išlo o skúšku „miniaturizovanej vodíkovej jadrovej zbrane“. Niektorí experti však už vtedy vyjadrili pochybnosti, či má Pchjongjang na také niečo dostatočné technické kapacity.

Video: Test vodíkovej bomby oznámili v štátnej televízii

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-un