Šéfka švédskej diplomacie je za obnovenie povinnej vojenčiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojak
Foto: SITA/AP

Štokholm 10. januára (WebNoviny.sk) – Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová podporuje myšlienku opätovného zavedenia povinnej vojenskej a civilnej služby v tejto škandinávskej krajine, keďže by to podľa nej umožnilo účinnejšie čeliť krízam, akou je masový prílev utečencov z Blízkeho východu.

„Patrím k tým, ktorí by privítali modernizovanú, rodovo vyrovnanú verziu povolávania do služby, a to rovnako s vojenskými, ako aj civilnými zložkami,“ povedala dnes Wallströmová v rámci vystúpenia na konferencii venovanej obrane, z ktorého cituje agentúra Reuters.

„Predstavte si, keby sme mali túto jeseň civilistov v zálohe a mohli by sme ich povolať na posilnenie imigračného úradu,“ doplnila v narážke na migračnú krízu.

Švédsko v priebehu minulého roka prijalo na svojom území zhruba 160.000 migrantov, čo pre túto 10-miliónovú krajinu predstavuje najvyšší počet na obyvateľa v rámci Európy. Povinnú vojenskú službu vo Švédsku zrušili v roku 2010, prieskumy verejnej mienky však ukazujú, že väčšina tamojších voličov by podporila jej opätovné zavedenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia