Pápež: Masívny prílev migrantov ohrozuje európske hodnoty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Papez frantisek
Pápež František vo svojom vianočnom posolstve vyzval na mier na Blízkom východe.

VATIKÁN 11. januára (WebNoviny.sk) – Pápež František v pondelok varoval, že súčasný masívny prílev migrantov ohrozuje európske hodnoty a tradície, starý kontinent však túto krízu dokáže vyriešiť a vyjde z jej posilnený.

„Zdá sa, že súčasná vlna migrantov podkopáva základy ‚humanistického ducha‘, ktorý Európa vždy milovala a obraňovala,“ uviedol pápež počas svojho každoročného prejavu k diplomatom vo Vatikáne, uvidela agentúra Reuters.

Pripúšťajúc, že príval migrantov najmä z Blízkeho východu a Afriky je ťažkým bremenom, hlava katolíckej cirkvi si je istá, že Európa dokáže nájsť „správnu rovnováhu medzi dvojakou morálnou zodpovednosťou – ochraňovať práva svojich občanov a zabezpečiť pomoc a prijatie migrantov“.

František zároveň vyzval na začatie dialógu medzi krajinami pôvodu týchto migrantov, tranzitnými krajinami a štátmi, ktoré ich prijímajú. Má sa tak dosiahnuť „nové a udržateľné riešenie tohto problému“, uviedol pápež.

Pápež vyjadril smútok z toho, že medzinárodné spoločenstvo rozlišuje medzi migrantmi utekajúcimi pred prenasledovaním a migrantmi utekajúcimi pred chudobou, doplnila agentúra AP. Podľa Františka sú dejiny poznačené veľkými migračnými vlnami, pričom ľudstvo nesmie zameniť obavy o bezpečnosť za princíp rešpektovania dôstojnosti iných.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František