Obrazom: V Istanbule sa odpálil Sýrčan, obeťami sú cudzinci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
útok v Istanbule
Foto: SITA/AP

ISTANBUL 12. januára (WebNoviny.sk) – V centre Istanbulu sa v utorok odpálil samovražedný atentátnik. Zahynulo desať ľudí a ďalších minimálne 15 osôb utrpelo zranenia, z ktorých dvaja sú vo vážnom stave.

Obrazom: Výbuch v centre Istanbulu

Strojcom bombového útoku, ku ktorému došlo na Námestí sultána Ahmeda neďaleko Modrej mešity hojne navštevovanej zahraničnými turistami, bol sýrsky občan narodený v roku 1988. Podarilo sa ho identifikovať podľa častí tela nájdených na mieste činu. Bol zahraničným členom extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Turecký premiér Ahmet Davutoglu sa zaviazal, že Ankara odhalí osoby, ktoré útočníka inštruovali, a potrestá ich. Potvrdil okrem toho, že boj Turecka proti IS bude pokračovať.

Väčšina z obetí útoku boli Nemci

Všetci desiati zabití boli cudzinci. Turecké úrady potvrdili, že medzi nimi nie sú slovenskí občania. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Stano.

„Podľa našich odhadov v Istanbule dlhodobo žije niekoľko desiatok slovenských občanov – najmä Sloveniek, ktoré sa vydali za tureckých občanov, ale presné štatistiky neexistujú, keďže ľudia nemajú povinnosť hlásiť nám, kde sa zdržiavajú, žijú alebo pracujú,“ uviedol Stano s tým, že podľa údajov registračného formulára by mali byť v tomto čase v Turecku traja Slováci. „Ale to sú len tí, ktorí sa dobrovoľne zaregistrovali. Zo skúseností vieme, že reálne počty bývajú vyššie,“ zdôraznil Stano.

https://www.youtube.com/watch?v=WKqsymCTPyU

Pri teroristickom útoku zahynulo osem Nemcov a deväť ďalších utrpelo zranenia, z toho viacerí vážne, oznámil nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Vláda Peru medzitým potvrdila jedného mŕtveho a jedného zraneného občana tejto juhoamerickej krajiny.

Nemecko varovalo svojich občanov, aby sa v Istanbule nezdržiavali v skupinách ľudí pred turistickými pamiatkami. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí zároveň na svojej internetovej stránke upozornilo, že v celom Turecku sa očakávajú ďalšie násilnosti a „teroristické útoky“. Ministerstvo zároveň vyzvalo nemeckých turistov, aby sa v Turecku nezúčastňovali demonštrácií a zhromaždení, najmä vo veľkých mestách.

Steinmeier pred novinármi v Berlíne hovoril o „chvíľach smútku, hnevu a zdesenia“. „Už mnoho rokov nás, Nemcov, terorizmus nezasiahol tak vážne ako dnes v Istanbule,“ vyhlásil s ubezpečením, že Nemecko sa nenechá zastrašiť vraždením a násilím.

Peruánska ministerka zahraničných vecí Ana María Sánchezová na tlačovej konferencii v Lime oznámila, že medzi zabitými pri samovražednom útoku v Istanbule je aj peruánsky turista, pričom k zraneným patrí jedna žena z Peru.

Nórska televízia TV2 priniesla vyjadrenie 59-ročného Nóra, ktorému pri explózii úlomok zranil koleno a ktorého previezli do miestnej nemocnice, kde sa podrobí operácii. Na mieste útoku bol s manželkou, ktorá vyviazla bez zranení.

Útok odsúdili predstavitelia Nemecka, Ruska, USA i OSN

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila útok v tureckom Istanbule ako „vražedný čin„.

Teroristi sú nepriateľmi všetkých slobodných ľudí, áno, sú nepriateľmi ľudskosti – či v Sýrii alebo Turecku, vo Francúzsku alebo Nemecku,“ povedala dnes Merkelová v Berlíne. „Presne táto sloboda a náš záväzok konať spolu s našimi medzinárodnými partnermi proti týmto teroristom však prevážia,“ zdôraznila. Jej slová citovala agentúra DPA.

Merkelová tiež konštatovala, že počet obetí útoku môže ešte narásť. „Momentálne nevieme povedať, či pri tomto čísle aj ostaneme,“ dodala.

Moskva odsúdila dnešný samovražedný útok v Istanbule ako „cynický zločin“ a rodinám a príbuzným obetí vyjadrila úprimnú sústrasť. „Tento čin, pre ktorý neexistuje ospravedlnenie, opäť raz demonštroval ukrutnosť medzinárodného terorizmu. Dokonca ešte o to viac, keď sa obeťami tohto podlého činu stali nevinní občania – vrátane cudzincov,“ zdôraznilo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí. Útok podľa neho poukazuje na potrebu vytvorenia zjednoteného frontu proti terorizmu.

Útok dôrazne odsúdili aj Spojené štáty. „Tento ohavný útok na historické srdce Istanbulu zasiahol rovnako Turkov aj zahraničných turistov,“ vyhlásil hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Ned Price.

Spojené štáty stoja na strane Turecka ako svojho silného spojenca, partnera v rámci Severoatlantickej aliancie a váženého koaličného spojenca v boji proti Islamskému štátu,“ uviedol Price. Práve tiež so zreteľom na útok v Istanbule USA znova prisľúbili svoju trvalú podporu boju proti terorizmu.

K odsudzujúcim reakciám voči teroristickému útoku v Istanbule neďaleko Modrej mešity a múzea Hagia Sofia sa dnes pridal aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, podľa ktorého išlo o „opovrhnutiahodný zločin„. Príbuzným obetí vyjadril Pan Ki-mun sústrasť a zdôraznil, že osoby zodpovedné za tento čin sa zaň musia

Situácia v Turecku sa vyostrila po júlovom útoku

Situácia v Turecku sa výrazne vyostrila po 20. júli minulého roku, keď sa v meste Suruč odohral bombový útok na zhromaždenie kurdských a prokurdských aktivistov, ktorí mali vycestovať do sýrskeho mesta Kobané a zapojiť sa tam do rekonštrukčných prác.

Represívne zákroky proti bunkám militantov podozrivých zo sympatií k IS však turecké bezpečnostné zložky zintenzívnili najmä po dvoch súbežných samovražedných atentátoch, ktorých terčom bolo 10. októbra zhromaždenie prokurdských a občianskych aktivistov v Ankare.

Oba útoky si vyžiadali približne 130 obetí. Z atentátov, ktoré sú označované za najzávažnejšie v novodobých dejinách krajiny, je podozrievaný práve IS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ahmet DavutogluAngela MerkelováFrank-Walter SteinmeierPan Ki-mun