Rusko zaslalo Holandsku nové dôkazy o páde boeingu v Donbase

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Ukrajine sa v oblasti bojov zrútil malajzijský boeing
Záchranári naložili v nedeľu rozkladajúce sa telá obetí štvrtkového zostrelenia malajzijského lietadla do vlaku s chladiacimi vagónmi. Foto: SITA/AP

Moskva 14. januára (WebNoviny.sk) – Ruské úrady zaslali holandským vyšetrovateľom nové „dôležité“ zistenia týkajúce sa zostrelenia malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou v lete 2014. Informovala o tom dnes agentúra AP.

V záverečnej správe vyšetrovateľov Holandskej rady pre bezpečnosť (OVV), zverejnenej vlani v októbri, sa uvádza, že lietadlo zničila raketa protilietadlového systému sovietskej výroby Buk. Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) teraz oznámila, že zaslala vedeniu OVV list, ktorý obsahuje poznámky k vyšetrovacej správe a bližšie nešpecifikované nové dôkazy o tragédii letu MH17.

Obrazom: Zostrelenie malajzijského boeingu na Ukrajine

„Dávam Vám na zváženie … nové dôležité fakty, ktoré by sa mali odraziť v záverečnej správe,“ uviedol námestník šéfa Rosaviacije Oleg Storčevoj, ktorého vyjadrenie dnes zverejnila ruská agentúra TASS. Uvedené skutočnosti by podľa neho mali vyústiť v prijatie „nevyhnutných rozhodnutí“ zo strany holandských vyšetrovateľov.

Storčevoj to napísal v liste, ktorý adresoval predsedovi OVV Tjibbemu Joustrovi. Ďalej podľa agentúry AP uviedol, že ruskí experti vykonali viacero experimentov a štúdií, ktoré podľa neho dokázali, že závery holandských vyšetrovateľov boli „nepodložené a nepresné“. Námestník riaditeľa Rosaviacije súčasne obvinil OVV, že ignorovala list zo septembra 2015, v ktorom Moskva kritizovala priebeh Holandskom vedeného vyšetrovania havárie.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil na východe Ukrajiny 17. júla 2014 v oblasti ovládanej proruskými separatistami. Z 298 ľudí na palube, ktorí pri nešťastí zahynuli, bolo 196 Holanďanov. Moskva sa usiluje rozptýliť podozrenie, že lietadlo zostrelili ňou podporovaní povstalci operujúci na východe Ukrajiny.

Správa Rosaviacije v ruštine: http://www.favt.ru/novosti-novosti/?id=2311

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia