Ruské stíhačky podnikli spoločnú operáciu so sýrskou armádou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stíhačka
Stíhačky pre čínske vzdušné sily vyrobí Komsomoľskoamurské letecké výrobné združenie J. A. Gagarina, ktoré je súčasťou spoločnosti Suchoj. Foto: SITA/AP

Moskva 14. januára (WebNoviny.sk) – Ruské bojové lietadlá podnikli dnes prvú spoločnú operáciu so sýrskym armádnym letectvom. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Dve sýrske stíhačky MiG-29 sprevádzali na dnešnej misii dve ruské bojové lietadlá Su-25 pri útoku na pozemné ciele. Ministerstvo dodalo, že sýrski piloti predtým opakovane navštívili ruskú základňu, kde sa radili o detailoch operácie. Rezort obrany zverejnil video so zábermi vzlietajúcich ruských bojových lietadiel zo základne Humajmím, vo vzduchu sa k nim potom pridali sýrske stíhačky.

V texte dohody, ktorú v auguste podpísali Moskva a Damask a ktorej text zverejnili dnes, sa uvádza, že nasadenie ruského vojenského letectva v Sýrii je časovo neobmedzené a základňu Humajmím môže Moskva využívať bezplatne. Každá strana môže túto dohodu vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Ruské lietadlá využívajú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja na bombardovanie islamských militantov od 30. septembra v rámci snahy pomôcť sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi poraziť jeho protivníkov na bojisku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia