Bavorský politik poslal Merkelovej autobus s utečencami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bavorský politik poslal Merkelovej autobus s utečencami
Foto: SITA/AP

Berlín 15. januára (WebNoviny.sk) – Utečencov, ktorých prepravu do Berlína zorganizoval vo štvrtok na protest proti politike nemeckej kancelárky Angely Merkelovej komunálny politik Peter Dreier z bavorského Landshutu, vrátili späť do tejto spolkovej krajiny. Z hotela v meste Hohen Neuendorf ležiacom pri severnom okraji metropoly Berlín ich – až na dvoch – odviezli dnes ráno, informoval agentúru DPA Dreierov hovorca.

Skupinu 31 Sýrčanov priviezli vo štvrtok autobusom priamo pred úrad kancelárky. Do Bavorska sa však nevrátili dvaja z nich: jeden utečenec chce zostať v Berlíne, druhý mieni ísť do Brém. Všetkým Sýrčanom bol udelený azyl, no zatiaľ zostávajú v utečeneckých táboroch, kým si nenájdu vlastné ubytovanie.

Dreier, ktorý je členom zoskupenia Freie Wähler (Slobodní voliči), označil svoju iniciatívu za „zúfalú akciu“, pretože v jeho volebnom obvode je nedostatok voľných kapacít na umiestnenie utečencov. Vo vysielaní rozhlasovej SWRinfo Dreier potvrdil, že nie všetci utečenci sa chceli vrátiť do Bavorska. „Zvyšok sa vráti a sú veľmi sklamaní, pretože do Nemecka prišli s očakávaním, že kancelárka Merkelová im pomôže, a chcú byť vo veľkých mestách. A tieto očakávania sa nesplnili,“ povedal Dreier.

Práve Bavorsko je najviac zaťažené neustávajúcim prílevom utečencov. Berlín už začal posielať späť do Rakúska osoby, ktoré nechcú požiadať o azyl v Nemecku. Podľa agentúry DPA ich je 200-300 denne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová