USA oznámili počet civilistov zabitých pri náletoch na IS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stíhačka F 15C
Stíhačka F-15C. Foto: ilustračné, SITA/AP

Washington 15. januára (WebNoviny.sk) – Americká armáda dnes oznámila, že podľa jej zistení bolo pri náletoch proti skupine Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii od 12. apríla do 4. júla 2015 pravdepodobne zabitých osem civilistov a ďalší traja utrpeli zranenia.

Je to len tretíkrát od začiatku leteckých útokov pod vedením USA proti IS v roku 2014, čo centrálne velenie americkej armády informovalo o civilných obetiach. Zverejnený údaj je výsledkom interného vyšetrovania. V predchádzajúcich správach hlásilo velenie celkovo šesť civilných obetí, napísala dnes tlačová agentúra Reuters.

Podľa údajov americkej armády koalícia proti IS vedená Spojenými štátmi uskutočnila do 13. januára 2016 dokopy 9627 náletov – 6393 v Iraku a 3234 v Sýrii.

„Naďalej preverujeme ďalšie tvrdenia o civilných obetiach a v budúcnosti poskytneme dodatočné informácie,“ uviedlo centrálne velenie amerických síl vo vyhlásení. Spomenutí ôsmi civilisti prišli o život pri piatich rôznych náletoch vrátane jedného zo 4. júla v Rakke, ktorá je faktickým hlavným mestom IS v Sýrii.

Traja neidentifikovaní civilisti zrejme zahynuli, keď americká armáda mierila na „veľmi dôležitého jednotlivca“ a do cieľovej plochy vošlo auto a motocykel. Zbraň bola odpálená a vtedy zrejme zomreli aj traja spomenutí civilisti, dodala armáda.

Nálety proti taktickým jednotkám IS zabili troch civilistov aj 11. júna neďaleko sýrskeho Solúku a dvaja ďalší prišli o život 12. apríla v blízkosti irackého mesta Huwajdža. „Pri preverovaní všetkých dnes zverejnených prípadov sme zistili, že hoci nálety boli v súlade so zákonom o ozbrojenom konflikte a boli podniknuté všetky náležité opatrenia, došlo, žiaľ, k úmrtiam civilistov,“ uviedla americká armáda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát